Državni svet ne bo ukinjen

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič upa, da se bo praksa zatiranja DS prekinila.

Objavljeno
18. julij 2012 13.17
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Državni zbor je drugi dan izredne seje z 41 glasovi za in 37 proti ustavil postopek za spremembo ustave, s katero bi ukinili državni svet. Predlog so podpirali v koalicijskih SDS, DL, DeSUS in NSi, kar pa ne zadostuje za spremembo ustave, za katero je potrebna podpora dveh tretjin poslancev, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Ker je bil predlog zavrnjen, v tem mandatu o vsebinsko istem predlogu ne morejo več glasovati. Letos se sicer izteče tudi mandat DS, zato bodo potrebne še volitve v ta organ.

Proti predlaganim ustavnim spremembam so bili v koalicijski SLS, večinsko tudi v SD ter v največji parlamentarni stranki Pozitivna Slovenija. PS, tako kot včeraj, razpravo obstruira. Je pa, kot je napovedal vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer, sodelovala na glasovanju.

Predlog za ukinitev DS je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim predsednikom Državljanske liste (DL) in državnega zbora Gregorjem Virantom, ki meni, da je ta institucija nepotrebna, med argumenti za njeno ukinitev pa je navajal poenostavitev zakonodajnega postopka, političnega sistema in finančni prihranek.

Kavčič zadovoljen z izidom

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je zadovoljen, da bo DS lahko v prihodnjem mandatu nadaljeval z delom. Ob odločitvi DZ, da ustavi postopek za ustavno spremembo, s katero bi ukinili DS, pa Kavčič upa, da se bo »praksa zatiranja DS prekinila«.

Kavčiča je presenetilo, kako »malo je bilo prisotnega znanja in pripravljenosti, da preučijo protiargumente državnega sveta,« kljub temu, da so pripravili obsežno gradivo z argumenti proti ukinitvi.

Ob poslušanju razprave večine poslancev na ustavni komisiji DZ in danes v razpravi pa je ugotovil, da »ne berejo, ne vedo, ne znajo in niso pripravljeni odprto prisluhniti protiargumentom«.

Ali bo konec leta vnovič kandidiral za državnega svetnika, še ni razmišljal.