Duhovni center še naprej prevaža Celjane

Taksislužba Duhovni center Hana je zaposlovala na črno, za kazen so ji odklopili telefon, vendar stranke še vedno najde.

Objavljeno
03. november 2014 22.27
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje − Potem ko smo v Delu razkrili številne nepravilnosti, ki se dogajajo za zaprtimi vrati celjskih taksijev, so tamkajšnje taksislužbe pod drobnogled vzeli inšpektorji za delo. Pri podjetju Duhovni center Hana so ugotovili zaposlovanje na črno, a čeprav so mu odklopili telefonske številke, to še naprej opravlja prevoze.

Inšpekcijske službe so v prekršku zalotile taksislužbi Taxi Gogi ter Duhovni center Hana, ki kljub nenavadnemu nazivu prav tako opravlja taksiprevoze. V obeh primerih so ugotovili zaposlovanje na črno in obe službi oglobili.

Hani pristrigli peruti

Duhovni center Hana z manjšimi avtomobili že nekaj časa vozi po Celju in je drugim taksistom trn v peti tudi zato, ker ima sedež v Vojniku. Vendar Mestna občina Celje še vedno nima odloka o taksislužbah, ki bi lahko med drugim določil, da smejo storitve te vrste opravljati le službe s sedežem v Celju. Peruti so Hani vsaj malce pristrigli inšpektorji.

Že junija in julija so pri njih opravili več inšpekcijskih pregledov in odkrili zaposlovanje na črno, nato pa izdali tri odločbe. Z njimi so delodajalcu za posamezne delavce prepovedali opravljanje dela v vseh prostorih delodajalca, torej tudi v vozilih, dokler jih ne bi delodajalec zaposlil in prijavil v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Ker delodajalec tega ni odpravil niti po pravnomočnosti odločb, so inšpektorji konec septembra vsem registriranim mobilnim operaterjem v Sloveniji izdali odločbo, da morajo Duhovnemu centru Hana prekiniti telekomunikacijske zveze prek telefonskih številk, ki jih uporablja pri opravljanju dejavnosti, in da z njimi ne smejo skleniti novega naročniškega razmerja.

Še vedno vozijo

A Duhovni center Hana po Celju še vedno vozi, saj se je prepoved opravljanja dela nanašala le na posamezne delavce, in ne na splošno opravljanje dejavnosti. Čeprav te taksislužbe po objavljenih telefonskih številkah ni več mogoče priklicati oziroma se javlja tajnica, bi lahko novo telefonsko številko dobili kot fizična oseba.

Omenjena taksislužba je že stara znanka inšpektorjev, saj so ji izrekli že globo zaradi kršitev pri plačilu za opravljeno delo, zaradi nespoštovanja zakona o delovnih razmerjih so Duhovnemu centru Hana izdali odločbi že februarja. Tudi zato inšpektorji še naprej preverjajo stanje pri tej taksislužbi, in sicer so se osredotočili na zagotavljanje varnega in zdravega dela delavcem, plačila za delo, delovnega časa in prijav v zavarovanje, vendar do konca postopka zadeve ne morejo komentirati. Prav tako o konkretnih primerih zaradi varovanja davčne tajnosti ne govorijo na finančni upravi.

Sprejetje odloka po polžje

Veliko težav bi na področju taksislužbe rešil občinski odlok, ki ga v nasprotju z večino večjih slovenskih občin Celje nima. Tudi sami taksisti so že večkrat opozorili, da bi bilo dobro, da bi Mestna občina Celje takšen odlok, ki ga obljublja že več kot deset let, sprejela in s tem poskrbela za večji red. S predpisom bi, denimo, lahko uredili, da smejo voziti le taksisti, ki imajo dejavnost registrirano v Celju, rešili pa bi lahko tudi problem parkiranja taksijev.

Z MOC so nam že pred časom sporočili, da je odlok pripravljen, vendar ga mestnemu svetu namenoma še niso poslali v obravnavo, ker da bi izpolnjevanje predvidenih pogojev v odloku prineslo dodatno (finančno) obremenitev za taksislužbe. Je pa dejstvo, kot so z MOC prav tako že odgovarjali, da prav taksislužbe rešujejo mestni potniški promet, saj je MOC ena redkih mestnih občin, kjer mestnega avtobusnega prometa ni. Županova ekipa ga je obljubljala že na prejšnjih volitvah, obljubo so ponovili tudi na letošnjih.