Dva tisoč otrok za varnost na kolesu

Kolesarjenje je pri nas zelo priljubljeno, kar dokazuje med 80 in 90.000 novih koles v državi na leto.

Objavljeno
08. april 2015 18.36
lvi*teden mobilnosti
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Celje - Na razpisu Varno na kolesu, ki ga je družba Butan plin tretjič pripravlja skupaj s policijo, javno agencijo za varnost prometa in Kolesarsko zvezo Slovenije, letos sodeluje 65 slovenskih šol oziroma 2000 otrok, ki se pripravljajo na kolesarski izpit. Prva regijska zaključno prireditev s podelitvijo priznanj je bila včeraj na IV. osnovni šoli Celje.

Sledile bodo še v Novem mestu, Ljubljani, Prestranku pri Postojni in na Ptuju. V okviru razpisa so otroci opazovali promet, varnost na kolesarskih poteh v njihovem kraju, spomnili so se obvezne opreme kolesa in kolesarja ter razmišljali o kolesarjenju kot načinu preživljanja prostega časa.

Ozaveščenje otrok in mladostnikov o varnosti na kolesu je pomembno, saj so prav kolesarji, stari od 7 do 24 let, najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah; lani v 1.410 primerih, pri čemer so več kot polovico nesreč tudi povzročili. Umrlo jih je 13. Kot je poudaril policijski inšpektor PU Celje Edi Baumkirher, je najpogostejši vzrok prometnih nesreč neupoštevanje prednosti, neprilagojena hitrosti in napačna stran oziroma smer vožnje.

Kolesarjenje je pri nas zelo priljubljeno, kar dokazuje med 80 in 90.000 novih koles v državi na leto, med katerimi jih večino dobijo prav otroci in šolarji, pravi Luka Žele iz kolesarske zveze. Sodelujoče šole so pozvali, naj si uredijo kolesarske kotičke in izdelajo kolesa iz poljubnega materiala. Maja jih bodo razstavili v Ljubljani, ko bodo razglasili in nagradili najboljše tri sodelujoče šole.