Dvakrat več stare glasbe kot lani

Festival Seviqc Brežice bo s spremenjenim načinom financiranja koncertov po lanskih 12 letos gostil 29 dogodkov.

Objavljeno
20. junij 2014 21.56
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Brežice – Po letih krčenja števila dogodkov – s 44 leta 2010 na lanskih 12 – bo letos festival stare glasbe Seviqc Brežice znova bogatejši. Za 29 dogodki se skriva nova strategija financiranja koncertov; prvi bo v nedeljo v brežiški viteški dvorani.

»Prej smo najprej iskali podporo v lokalnem okolju in se na podlagi tega odločali za lokacije,« pravi direktor Klemen Ramovš.

»Zdaj najprej naredimo nabor koncertnih prostorov, nato se pogajamo z občinami in sponzorji, na koncu pa se odločimo o številu dogodkov na posamezni lokaciji,« razlaga Ramovš: »Če v lokalnem okolju zagotovimo vsa sredstva, so vstopnice brezplačne.«

O številu koncertov odloča trg

Lani so bile vstopnice za otvoritveni in zaključni koncert 30 evrov, za druge plačljive 20 evrov. Z upoštevanjem popustov je bila povprečna cena osem evrov. Z letošnjim sistemom so za zdaj zagotovili dva brezplačna koncerta.

»Trgu prepuščamo odločitvi o cenah vstopnic in številu koncertov, a to je edini način, da smo festival peljali naprej,« pravi Ramovš.

Proračun festivala je 350.000 evrov, pol manj kot leta 2010. Ministrstvo za kulturo je prispevalo 95.000 evrov, rezultati razpisov za evropska sredstva bodo znani poleti.

Na Zavodu Ars Ramovš finančne konstrukcije še nimajo zaprte: »Moti me, da od sponzorjev dobivam komentarje, da je to prošnja za pomoč. Takšni dogodki producirajo prihodke vseh storitvenih dejavnosti.«

Glasbeniki tudi iz jugovzhodne Evrope

Ramovš kljub vsemu meni, da je program kakovosten: »Povezujemo Jugovzhodno Evropo, umetniki ob glasbenikih iz zahodne Evrope prihajajo iz BiH, Beograda, Zagreba, Romunije.«

Večina koncertov bo v Posavju, Podravju, Savinjski regiji in Prekmurju. Neizpolnjena želja ostaja preboj na Primorsko, kjer pa organizatorji niso dobili podpore županov.

Festival stare glasbe z zametki v poletju 1982 so sicer leta 1997 iz Radovljice preselili v Brežice tudi zaradi podpore občine. A njen letni prispevek 54.000 evrov se je sčasoma znižal na 18.000 evrov. »Iz imena festivala bi lahko črtali Brežice, a s tem ne bi dosegli ničesar. Ustvarili smo ugledno blagovno znamko,« je še povedal Ramovš.