Pogajanja za Magno le še z Alpe Adria Green

Predsednik vlade in minister za gospodarstvo verjameta, da bo dosežen tudi dogovor Alpe Adria Green z Magno.

Objavljeno
08. september 2017 16.48
MAGNA
Ba. Pa., STA, Ma. F., B. T.
Ba. Pa., STA, Ma. F., B. T.

Ljubljana − Gorazd Marinček je v imenu Slovenskega e-foruma z vlado oziroma generalno sekretarko vlade Lilijano Kozlovič in predstavniki Magne podpisal dogovor o dopolnitvi okoljevarstvenega dovoljenja za projekt Magne, s tem pa se je odpovedal pritožbi na dovoljenje.

Za Delo je Marinček povedal, da bodo v okoljevarstveno dovoljenje zapisali še zahteve za natančen nadzor gradnje in obratovanja lakirnice, za racionalno porabo vode, tudi s postopnim večanjem porabe deževnice, za prenos tovora na železnico in za požarni varnostni načrt, ki bo zagotavljal tudi pravočasno obveščanje občin in organizacij ob morebitni nesreči. V preambulo dovoljenja so tudi zapisali Aarhuško konvencijo, zato Marinček ne dvomi, da se vlada ali Magna dogovora ne bi držali. V ponedeljek bo s podporniki zahteval odstop okoljske ministrice Irene Majcen, saj bi take dopolnitve okoljevarstvenega soglasja morale biti del normalnega postopka, ne pa tako drastičnih posegov, ki so vključevali tako poskus podkupovanja kot grožnje z linčem, zaradi katerih je Marinček dobil policijsko varstvo.

Pred investicijo Magne še zadnja nevladna organizacija


Edina nevladna organizacija, ki se z Magno še pogaja glede morebitne pritožbe na okoljevarstveno soglasje za lakirnico v Hočah je Alpe Adria Green Slovenija. Premier Miro Cerar in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek verjameta, da bo tudi ta dogovor dosežen in se bo lahko investicija začela.

Kot je ob obisku Maribora dejal Cerar, si predstavniki vlade in Magne trudijo odpraviti še pomisleke zadnje okoljevarstvene organizacije.

Slovenski E-forum je namreč z Magno in predstavniki vlade danes sklenil dogovor o dopolnitvi okoljevarstvenega dovoljenja. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil vodja nevladne organizacije Gorazd Marinček, tako za pritožbo na okoljevarstveno soglasje ne bo več razlogov.

»Ne želimo si pritožbe, ki bi zavlekla postopek in onemogočila tako pomembno investicijo za Slovenijo,« je izpostavil Cerar in dodal, da je sicer treba počakati do izteka pritožbenega roka.

Tudi Počivalšek je izpostavil, da so dogovarjanja v zaključni fazi. Verjame, da bodo imeli do 12. septembra, ko bodo predstavniki Magne odločili, rešene vse zadeve in se bo investicija lahko začela.

Zdaj smo v zaključni fazi dogovora na vseh področjih. »Zagotovili smo površino in zemljišča za prvo fazo, delamo naprej, da zagotovimo še površine za drugo in tretjo fazo,« je dodal gospodarski minister.

Cerar je izpostavil, da je Magnina investicija pomembna za razvoj, za delovna mesta, za prihodnost Slovenije in Maribora s širšim območjem, ki si po njegovih besedah zasluži, da ponovno dobi neko zdravo razvojno pomembno industrijo.

Kot je dodal, z žalostjo ugotavlja, da Sloveniji mnogi ne želijo dobro, po njegovih besedah pa gre predvsem za nekatere stare politične sile, ki skušajo ustaviti nekatere razvojne projekte.