Elektrika bo prišla šele s kukavičjim petjem

Ložani že pet dni prepuščeni sami sebi. Civilna zaščita prosi vse, ki ne potrebujejo agregatov, naj jih posodijo.

Objavljeno
05. februar 2014 11.23
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Stari trg, Babno Polje – V Loški dolini, kjer so se komaj znebili poplav, so že od prejšnjega petka ujetniki katastrofalnega ledenega oklepa. Telefonija ne dela, niti mobilna ne, električni vodniki so potrgani, s svetom so povezani le z državno cesto z Bloške Police, a je le vprašanje časa, kdaj bo tudi to prometnico zaprlo drevje, ki se nevarno upogiba pod težo žleda.

Domačini se sprašujejo, kaj so se zamerili Bogu, da jih narava tako kruto kaznuje. Kamor koli se obrneš, se razlega grozljivi zvok lomljenja drevja. Ker je nemogoče zagotoviti varen prevoz, so šole in vrtci zaprti. Tudi družba Kovinoplastika, ki daje kruh 690 ljudem, tudi tistim iz pobratene hrvaške občine Čabar, je zaprla vrata in nihče ne ve, kdaj bodo spet zagnali stroje.

Ujetnike bodo reševali s helikopterjem

»Dobili nismo še nobene pomoči od zunaj. Oprli smo se na lastne sile in delujemo kot država v državi. Naši ljudje so brez stabilne elektrike, pomagajo jim gasilci z agregati, a jih ni dovolj za vse. Sreča v nesreči je, da ni smrtnih žrtev,« pravi župan občine Loška dolina Janez Komidar, ki je z gasilci ves čas na terenu, in ker že od petka skoraj ni spal, je videti zelo utrujen. Skrbi ga za deset občanov v Dolenjih Poljanah, do katerih ne morejo že pet dni. Do njih se poskuša prebiti delovni stroj, a je na cesti veliko podrtih dreves, poleg tega padajo nova in nova. Tudi od njihovega vaščana iz Leskove doline ni nobenega glasu. Zato je občina včeraj prosila regijski štab za civilno zaščito za helikoptersko reševanje. Avstrijci so včeraj pripeljali dva 150-kilovatna (kW) agregata, veseli so bili tudi popoldanskega prihoda slovenskih vojakov, ki se bodo poskušali prebiti do odrezanih naselij.

Poveljnik loške civilne zaščite Damjan Janež prosi vse, ki ne potrebujejo agregatov, naj jih posodijo. Tiste, ki jih imajo, si zdaj ljudje posojajo med seboj in si poskušajo olajšati življenje v izrednih razmerah, ki se še dolgo ne bodo normalizirale. Bojijo se novih padavin in hitre odjuge, saj je velika nevarnost novih poplav. Zato bodo gasilci v Babnem Polju danes začeli čistiti požiralnik Volčja jama, pravi gasilec Srečko Troha, ki dvomi, da bodo delavci elektra lahko že kmalu postavili podrte stebre daljnovoda. Prepričan je, da bo elektrika spet prišla, ko bodo kukavice začele svoje pomladanske koncerte.

Najhuje po vojni

»Zdaj pa imate kaj za fotografirati, kajne?« nas je sredi Babnega Polja ogovorila Ivanka Jozelj, 80-letna domačinka. Pravi, da česa tako hudega še ni doživela, razen druge svetovne vojne. Najbolj se je razveselila včerajšnjega jutra, ko ji je na nočni omarici spet zasvetila lučka: »Veste, Avstrijci so nam posodili ’stroj za elektriko’. Ta jo zdaj dela za pol vasi.«

»Do zdaj smo bili znani po tem, da ima pri nas mraz mlade, no od zdaj jih ima tudi žled,« pravi domačin Ivan Janež in pokaže na več kot pet centimetrov debel kos ledu, ki je bil ovit okoli vodnika. Vse skupaj se je odtrgalo in zgrmelo na tla, da se je kar hiša stresla, je pripovedoval. V tej obmejni vasi z 270 dušami že peti dan s traktorjem prevaža maloštevilne agregate od soseda do soseda v tisto drugo polovico vasi, kamor moč avstrijskega stroja ne seže. Gasilci dežurajo dan in noč; pomagajo čistiti ceste in starejšim ljudem. Zato župan Komidar pravi, da od zdaj ne bo trpel nobene kritike na račun gasilcev več, saj so v teh nevarnih dneh edina organizirana pomoč njegovim občanom.