Eles, edina kratkoročna rešitev za delavce Teta

Mira Cerar v Zasavju: Operativno »telo« kot izplen posveta. Blaž Košorok odhitel iskat denar za plače termašev.

Objavljeno
08. december 2014 21.31
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Trbovlje - Zasavje je dobilo koordinacijsko skupino, ki bo iskala rešitve za nakopičene socialne, gospodarske ter okoljske težave. To je »izplen« delovnega posveta, ki ga je zaradi nedavne likvidacije trboveljske Termoelektarne (Tet) in izgube 160 delovnih mest včeraj v Zasavju sklical predsednik vlade Miro Cerar.

Pozno sinoči so se na seji dobili tudi nadzorniki Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), da najdejo vir za poplačilo termašev. Plače so ta teden, denarja še ni. Zanje potrebujejo okrog štiristo tisočakov.

Nihče v Zasavju ni pričakoval, da bo premier s seboj prinesel rešitve, le redki pa so pričakovali kratkoročne v obliki koordinacijske skupine, ki jo bo vodil poslanec SMC Marjan Dolinšek. Gradnja hidroelektrarn (HE) na srednji Savi zato tudi po posvetu ostaja le dolgoročna rešitev za Zasavje po letu 2020, edina kratkoročna pa se za delavce Teta ta hip kaže v - Elesu.

Prvi mož Elesa Aleksander Mervar je ovrgel nedavne obtožbe posameznikov iz Teta, češ da je Eles s sporazumoma o uvozu elektrike iz Hrvaške in Bosne pomagal potopiti Tet. Mervar trdi, da je prav on predčasno povlekel nekaj potez, zaradi katerih bo mogoče že prihodnje leto v regijskem centru za vzdrževanje daljnovodov in stikališč, za katerega ravno izdelujejo elaborat,zaposliti okrog petdeset ljudi iz Teta oziroma Zasavja.

Minister Peter Gašperšič je omenjal celo možnost 80 prezaposlitev v Tetu znotraj drugih energetskih družb. Doslej se je na Eles za potrebe vzdrževanja stikališč že prezaposlilo pet termašev, nekaj jih je odšlo v HSE.

Nedavne kritike iz Teta na rovaš Elesa so na včerajšnjem posvetu zamenjale besede hvale, ostajajo pa očitki prvemu možu HSE Blažu Košoroku, češ da je Tet dve leti neuspešno prodajal Rusu. Ko ga je nehal prodajati, se je pojavil Čeh, ki bo morda nadaljeval s proizvodnjo in začel z uporabo biomase, je dejal Jani Urbajs iz Teta. Njegove besede je za Delo potrdil likvidacijski upravitelj, odvetnik Luka Podjed, ki ravno preigrava možnosti ponovnega kratkotrajnega zagona Teta s češkim partnerjem. Neuradno gre za Carbo Tech.

Najbolj pereča pa je ta hip likvidnost Teta. »Plače so ta teden, denarja zanje pa ni,« je dejal Podjed, ki sicer prav zdaj pripravlja končno verzijo programa presežnih delavcev. Kriterije za določitev seznama presežnih bodo obravnavali jutri na zboru delavcev, odpovedi delavcem pa pred januarjem ne bo razdelil, je zagotovil.