Ena največjih kadrovskih okrepitev tožilstva doslej

Pred ministrom za pravosodje Goranom Klemenčičem je danes priseglo 30 novih okrajnih državnih tožilcev.

Objavljeno
15. september 2015 16.17
SLOVENIJA,LJUBLJANA,3.12.2008, MINISTER ZA PRAVOSODJE ALES ZALAR IN PREDSEDNIK USTAVNEGA SODISCA JOZE TRATNIK. .FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA

Ljubljana − Pred ministrom za pravosodje Goranom Klemenčičem je danes priseglo 30 novih okrajnih državnih tožilcev, ki bodo zdaj tudi formalno začeli opravljati delo na Okrožnih državnih tožilstvih v Celju, Kopru, Novem mestu, Murski Soboti, Ljubljani, Kranju, Mariboru in Krškem. Gre za eno največjih kadrovskih okrepitev tožilstva doslej, so sporočili z ministrstva.

Kot je v nagovoru poudaril minister Klemenčič, lahko tožilci s svojim delom v sodnih dvoranah, z usmerjanjem dela policije in vodenjem predkazenskih postopkov pomembno spremenijo sodno prakso.

Klemenčič: Uporabljati tudi zdravo kmečko pamet

Minister je novim tožilcem zaželel veliko poguma, srčnosti in modrosti pri številnih poklicnih izzivih in odločitvah, ki gotovo ne bodo lahke, ter veliko mero zadovoljstva in ponosa na pomemben poklic, ki ga bodo z današnjo zaprisego začeli opravljati.

Novim tožilcem je dejal, da vstopajo v velik sistem, ki ima svoje težave in od katerega javnost veliko pričakuje. Eno temeljnih orodij za njihovo delo bo zakon o kazenskem postopku (ZKP), pri čemer je dodal, da »kratica tega zakona pomeni tudi zdravo kmečko pamet, ki jo je pri takšnem poklicu nujno uporabljati«.

Fišer: Pričakujem strokovnost, svežino in zavzetost

Dogodka so se udeležili tudi generalni državni tožilec Zvonko Fišer in vodje omenjenih okrožnih tožilstev.
Fišer je opozoril, da se že zelo dolgo ni zgodilo, da bi bilo imenovanih tako veliko novih tožilk in tožilcev. Kot je povedal, je bil postopek izbire zahteven, od novih sodelavcev pa poleg strokovnosti pričakuje tudi mladostno svežino in zavzetost.

Imenovanje 30 novih okrajnih državnih tožilk in tožilcev pomeni eno največjih kadrovskih okrepitev tožilskih vrst od osamosvojitve in tako pomemben korak k uresničitvi prizadevanj ministrstva za pravosodje, da zagotovi ustrezne kadrovske in organizacijske pogoje za delo tožilstva, so še zapisali na ministrstvu.