Neuradno: Možna tudi ukinitev otroške srčne kirurgije

V petek se bo sestal svet UKC Ljubljana in predvidoma določil, kdaj bo seja na to temo.

Objavljeno
14. junij 2017 20.38
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Na ministrstvu za zdravje iščejo rešitve, kako bi bilo v prihodnje optimalno poskrbljeno za otroke, ki na pediatrični kliniki potrebujejo kardiološko obravnavo. Neuradno je ena od možnosti ukinitev programa otroške srčne kirurgije. A v UKC Ljubljana poudarjajo, da odkloni, ki so v zadnjih dneh prišli v javnost, niso povezani s tem programom.

Medtem ko so na ministrstvu za zdravje z informacijami o iskanju rešitev skopi, pa so iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sporočili, da »so se odkloni, ki so v zadnjih dneh vznemirili javnost, dogajali v preteklih letih v službi za kardiologijo pediatrične klinike in nikakor niso povezani s programom za obravnavo otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami«.

Kot trdijo, v programu dosegajo rezultate, ki so boljši od evropskega povprečja, v maju letos pa so ustanovili center za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami in bodo na ta način poskušali še izboljšati delovanje programa.

V službi za kardiologijo pediatrične klinike pa so decembra lani uvedli ustrezno vodenje in timsko delo in od tedaj, kot trdijo v sporočilu za javnost, ne beležijo odklonov pri obravnavi otrok. V decembru je namreč vodenje službe prevzel Tomaž Podnar.

Kot navajajo, bolnike z motnjami srčnega ritma obravnavajo v aritmološki ambulanti pediatrične klinike in na aritmološkem konziliju UKC Ljubljana. Na konziliju so prisotni pediatrični kardiologi in specialisti kardiologi za odrasle, ki se ukvarjajo z motnjami srčnega ritma in so vrhunski strokovnjaki na tem področju.

»V UKC Ljubljana se zavedamo svojega poslanstva, odgovornosti in zavez za transparentno delovanje. Tudi v prihodnje si bomo prizadevali za varno obravnavo svojih bolnikov in zaupanje javnosti,« so še zapisali. Dodali so, da v UKC zagotavljajo varno in kakovostno obravnavo svojih bolnikov, tudi bolnikov na pediatrični kliniki.

V petek se bo sestal svet UKC Ljubljana in predvidoma določil, kdaj bo seja na to temo.