Ena uspešnejših turističnih letin z malo vlaganji

Letos dvakrat več za turistično promocijo. Ljubljana še ni prehitela Portoroža, vendar se to lahko zgodi že letos.

Objavljeno
04. januar 2016 21.43
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Ljubljana, Portorož – Za nami je eno najuspešnejših turističnih let doslej, saj so slovenski turistični kraji dosegli in presegli magičnih deset milijonov prenočitev in približno 2,25 milijarde evrov zaslužka s tujskim turizmom. Banka Slovenije je objavila podatek šele za deset mesecev: 1,87 milijarde evrov ali 10,6 odstotka več kot leto prej.

Turistično gospodarstvo je takšen rezultat doseglo ob sorazmerno nizkih vlaganjih (vseh naložb v novo turistično infrastrukturo je bilo za manj kot 100 milijonov evrov) in majhnih sredstvih za promocijo. Edina pozitivna izjema je bilo pet milijonov evrov za nastop Slovenije na svetovni razstavi Expo v Milanu. Pomemben dosežek je, da je Slovenija v 11 mesecih lani gostila 11,4 odstotka več tujih turistov in z njimi ustvarila za 7,5 odstotka več prenočitev tujih gostov. Rezultati bi bili še boljši, če ne bi nekaterih turističnih krajev prizadelo več kot 30-odstotno zmanjšanje števila ruskih gostov. Vsaj deloma so to zmanjšanje ublažili italijanski gostje (tudi sicer na prvem mestu), ki jih je bilo 7,9 odstotka več, in nemški gostje (na tretjem mestu med tujimi v Sloveniji), teh je bilo 8,4 odstotka več kot lani v enajstih mesecih. Avstrijcev, na drugem mestu po prenočitvah, je bilo dva odstotka več.

Rekordni ljubljanski turizem

Rast so dosegle skoraj vse destinacije. Zdraviliške občine, ki so ustvarile malo več kot tri milijone prenočitev, so kljub manjšemu številu Rusov v 11 mesecih dosegle povprečno štiriodstotno rast prenočitev. Občina Piran je do konca leta imela 1.122.000 hotelskih in (po oceni) najmanj 250.000 prenočitev v drugih kapacitetah. Skupna rast je le dvoodstotna. Skupno število prenočitev v Piranu je približno 1,37 milijona. Na tretjem mestu je Ljubljana, ki je po ocenah lani ustvarila malo manj kot 1,2 milijona prenočitev. Ljubljana se lahko pohvali s kar 17-odstotno rastjo števila prenočitev v prvih desetih mesecih lani in bi s takšnim trendom morda že letos prehitela piransko občino. Še posebno ker ima Portorož zdaj (zaradi prenove hotelov Slovenija in Roža) za več mesecev zaprtih skoraj 500 hotelskih ležišč. Bled je imel devet, Bohinj pa 17 odstotkov več prenočitev.

K višji turistični taksi

Kar nekaj pomembnih novosti pričakuje slovenski turizem v novem letu. Po besedah v. d. generalne direktorice direktorata za turizem in internacionalizacijo Eve Štravs Podlogar bo letos za promocijo slovenskega turizma namenjenih namesto lanskih 5,7 milijona kar še enkrat več, 11,25 milijona evrov. STO sama ustvari 650.000 evrov. Poleg tega gre za delovanje STO, treh predstavništev (v Münchenu, na Dunaju in Milanu) ter pisarne v Londonu še malo več kot dva milijona evrov. V. d. direktorice STO Maja Pak: »Skupaj z gospodarstvom smo pripravili načrt trženja slovenskega turizma v tem in prihodnjem letu, še intenzivneje se bomo usmerili v vsebinski digitalni marketing, začeli pripravo novega portala. Slovenijo bomo na ključnih trgih predstavljali kot zeleno, aktivno in zdravo destinacijo. Osrednja tema bodo zdrave vode in Ljubljana kot zelena prestolnica Evrope 2016.«

»Predvidoma spomladi bomo v parlamentarno obravnavo posredovali novi zakon o spodbujanju in razvoju turizma, ki bo med drugim predvidel možnost povišanja turistične takse,« napoveduje Eva Štravs Podlogar. »Občine se bodo lahko same odločile za turistično takso do dveh evrov (zdaj 1,26 evra). Del teh sredstev bi namenili za promocijo in delovanje STO, saj ministrstvo za gospodarstvo načrtuje za promocijo do 20 milijonov evrov na leto in z izvozom potovanj bi ustvarili tri milijarde evrov prihodkov.«