Erjavec napovedal manj slovenskih sil v Afganistanu

Dejal je, da je odločitev v skladu z dejavnostmi zveze Nato, ki prav tako postopno zmanjšuje svoje sile v tej državi.

Objavljeno
23. marec 2012 18.57
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Bruselj - Vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec je napovedal, da bo Slovenija v prihodnjih letih postopno zmanjševala svoje sile v Afganistanu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Erjavec je poudaril, da politične razmere v Afganistanu še vedno niso stabilne, da se še vedno krepi nezaupanje v afganistanske institucije, predvsem zaradi korupcije, neučinkovitosti institucij in trgovine z narkotiki.

Ob tem je minister spomnil, da ima Slovenija od vlade mandat, da v silah zveze Nato v Afganistanu sodeluje do oktobra letos na področju usposabljanja afganistanskih varnostnih sil.

Na vrhu Nata maja v Chicagu bo po Erjavčevih besedah sprejeta nadaljnja strategija za Afganistan in dolgoročno partnerstvo s to državo, slovenska vlada pa bo še pred tem razpravljala o tem, kakšno bo sodelovanje Slovenije v Afganistanu.

Minister je tudi izpostavil, da je Slovenija zelo dejavna pri razvojni pomoči Afganistanu. V letu 2010 je ta po njegovih besedah znašala milijon evrov, lani pa pol milijona evrov. Sredstva so po njegovih besedah namenili za pomembne humanitarne projekte, na primer v podporo Rdečemu križu, obnovo dekliške šole in za ortopedske centre.