Kdo so Estonci, ki so kupili Polzelo

Podjetje z Baltika se širi v Srednjo in Zahodno Evropo
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Modna blagovna znamka Polzela je bila prodana Sirekar Hulgi OÜ, mednarodnemu distributerju in trgovskemu podjetju, ki je eno najboljših dobaviteljev tekstilnih izdelkov blagovnih znamk visoke kakovosti v Evropi, so prek pr agencije sporočili iz podjetja. Blagovna znamka se je prodajala iz stečaja, Estonci pa so plačali 389 tisoč evrov.
Iz njihove spletne strani razberemo, da je bilo podjetje ustanovljeno leta 1999, deluje na Baltiku, Češkem, Slovaškem, Sloveniji, pa tudi v nekaterih državah zahodne Evrope. Družba se ukvarja z distribucijo ženskega spodnjega perila in hlačnih nogavic, letno pa zberejo okrog štiri milijone evrov prihodkov. 

Naložba v Polzelo je pridobitev prodajnih polic

Z 20-letnimi izkušnjami na baltskih tržiščih in prisotnostjo na večini vzhodnih trgov (za primerjavo, Polzela je bila ustanovljena 1927) , kot so Rusija, Češka, Slovaška in drugi, namerava podjetje razviti blagovno znamko Polzela kot močno, mednarodno prepoznavno visoko kakovostno blagovno znamko. Obenem bodo imeli tudi slovenski potrošniki možnost širše ponudbe izdelkov drugih blagovnih znamk, ki jih ima podjetje Sirekar Hulgi OÜ v svojem portfelju in jih namerava distribuirati tudi v Sloveniji, navajajo v družbi. Naložbo v blagovno znamko Polzela in njeno širitev na evropski trg bo sočasno spremljalo lansiranje ene najbolj znanih estonskih modnih blagovnih znamk Monton na slovensko tržišče. Spomnimo, kljub stečaju ima Polzela še zmeraj dobre pozicije na prodajnih policah.

Polzela je bila dinozaver

Lta 1983 je polzela zaposlovala 1.200 ljudi in je proizvelda 38 milijonov nogavic. Po osamosvojitvi se je število zaposlenih v Polezli postopoma zmanjševalo. Novembra 2014 je dobila milijon evrov državne pomoči, na začetku leta 2015 je slab milijon svojih terjatev v prisilni poravnavi konvertirala v kapital. Samo nekaj mesecev po tem je imela Polzela zaradi neplačanih prispevkov blokirane račune in konec leta je država družbi odobrila še 190.000 evrov pomoči.

Takrat je Polzelo obiskal tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, skupaj so zagnali program nogavic iz konoplje. Niti dokapitalizacija v višini 2,1 milijona evrov konec poletja 2016, ko je SDH postala stoodstotna lastnica, ni pomagala, da ne bi tik pred božičem 2016 Polzela končala v stečaju.
 

Preberite še:

Komentarji: