Evropska vas ni več vseslovenska

Evropo v malem so danes predstavljali le v Celju, Slovenj Gradcu in Murski Soboti, saj je projekt po novem odvisen od občin.

Objavljeno
08. maj 2015 18.47
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje - Središča Celja, Slovenj Gradca in Murske Sobote so danes oživela v barvah držav Evropske unije. V projektu Evropska vas je lani sodelovalo devet slovenskih regij, letos je vseslovenski projekt, v katerem otroci spoznavajo druge države in kulture, ugasnil.

Projekt sta dolga leta vodili Šola za ravnatelje in Evropska hiša Maribor. »Že pred dvema letoma se je projektu odrekla šola za ravnatelje, letos pa še Evropska hiša Maribor. Projekt so prepustili dobri volji ljudi in občin,« je pojasnila koordinatorica Evropske vasi v Mestni občini Celje (MOC) Mojca Kolin.

Kljub okrnjenemu številu sodelujočih po celotni državi je osnovna ideja Evropske vasi ostala spodbujanje spoznavanja različnih kultur, raznolikosti in s tem učenje sprejemanja drugačnosti ter krepitev zavedanja lastnih korenin, je dejala Kolinova.

Sodeluje okoli 90 slovenskih šol

V Celju se je na Krekovem trgu na stojnicah v barvah osemindvajseterice predstavilo 22 osnovnih šol, sedem srednjih šol, Vrtec Zarja in Mladinski center Celje.

Mursko Soboto je v barve Evrope odelo 26 pomurskih osnovnih šol, Slovenj Gradec pa 30 vzgojno-izobraževalnih zavodov s Koroške.

Pesmi in plesi evropskih držav, kulinarika, zastave, pravljice, junaki risank pa tudi karikature politikov so popestrili središča mest, ki so se s tem poklonila jutrišnjemu dnevu Evrope, v Slovenj Gradcu tudi 70. obletnici konca druge svetovne vojne in 70. obletnici ustanovitve Organizacije združenih narodov.

Prihodnost Evropske vasi je negotova, Kolinova pričakuje, da vsaj v Celju ostaja: »Dogovarjamo se z MOC, ker prav občina financira stojnice in vso logistiko zaključne prireditve. Šole pa delamo dobrovoljno.«