Evropski marjetici za Roglo in Zreče

Pred odhodom Rogle in Term Zreče iz Uniorja dva hotela dobila evropski okoljski znak

Objavljeno
20. avgust 2017 11.20
Brane Piano
Brane Piano
Zreče - Delničarji Uniorja bodo v sredo odločali o predlogu uprave o izločitvi turističnega dela družbe, torej Rogle in Term Zreče, iz delniške družbe v samostojno podjetje v lasti Uniorja. Ena najbolje obiskanih domačih poletnih in zimskih destinacij pa je v teh dneh od Agencije RS za okolje prejela znak za okolje Evropske unije (Ecolabel Flower) oziroma dve okoljski marjetici. Dobila sta ju štirizvezdnična hotela Natura na Rogli in Atrij Superior v Termah Zreče.

Za pridobitev znaka, namenjenega tudi izdelkom in storitvam, a tudi turističnim zmogljivostim, je potrebno izpolnjevati stroge okoljske zahteve tako po domačem zakona o varstvu okolja, kakor po evropskih predpisih.
»Na Rogli in v Termah Zreče s svojo dejavnostjo posegamo v naravno okolje. Pri tem pa se zavedamo izjemnega pomena trajnostnega ravnanja in odgovornega turizma, ki že v svoji osnovi posveča največjo pozornost ravno ohranjanju naravne dediščine,« pravi Barbara Soršak, direktorica Uniorjevega programa Turizem.

Zato so že pred časom dali pobudo in začeli skupaj s partnerji na območju Zreškega Pohorja in krajev pod njim izvajati dva trajnostna projekta. Oblikovali so blagovno znamko Okusi Rogle, ki povezuje lokalne pridelovalce hrane, gostince in turistične delavce.

Drugi projekt je bila ustanovitev Sklada za naravo Pohorje, ki se je obvezal spoštovati naravne in kulturne vrednote Pohorja ter se posebej posveča varovanju narave in osveščanju. Pri tem imajo strokovno podporo Zavod RS za varstvo narave, vanj so vključene lokalne skupnosti z občino Zreče na čelu ter Unior s programom Turizem, ki je največji ponudnik turističnih storitev v destinaciji.

»To so zagotovila, da bo zeleno Pohorje tudi v prihodnje navduševalo in navdihovalo tako goste in obiskovalce kot tudi domačine,« je prepričana Soršakova. Na Zreškem Pohorju gre, skratka, za turizem, ki se išče prednosti prav v ohranjanju naravne in kulturne dediščine ter varovanju okolja na sploh.