Fakinove prijave v Zdravstvenem domu Trbovlje niso dočakali

Na razpis za direktorja prispelo šest prijav, le štiri ustrezne; sledi ponovitev razpisa?

Objavljeno
13. januar 2015 21.39
lvu bolnišnica
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Prvega moža Zdrav­stvene zavarovalnice (ZZZS) Sama Fakina ni med šestimi prijavljenimi na razpis za direktorja trboveljskega zdravstvenega doma (ZDT), čeprav je pred dnevi potrdil, da ga kandidatura zanima. Predsednik sveta ZDT Borut Dolanc predvideva, da se ni prijavil, ker bo še tretjič imenovan za direktorja ZZZS.

Razpisnim zahtevam ustrezajo štirje kandidati, Dolanc pa pričakuje, da bodo direktorja izbrali prihodnjo sredo, podpreti pa ga bo moral še občinski svet. Borut Dolanc ni bil presenečen, da Fakina ni med prijavljenimi. »Ker bo verjetno še v tretje imenovan za direktorja ZZZS,« je dejal. Fakin, ki mu bo mandat potekel maja, bo moral pri kandidaturi za ZZZS skozi tri sita: upravni odbor, skupščino ZZZS in še državni zbor. V tretjem mu bo SMC, kot je javno napovedala, odrekla podporo v korist Janka Štoka.

SMC ima tudi med prijavljenimi za vodilno mesto v ZDT svojo kandidatko − ekonomistko Marjeto Garantini, sicer računovodkinjo v ZD Litija. Svet ZDT bo odločal med njo, pravnico in varuhinjo pacientovih pravic Melino Omerzel Petek, nekdanjim direktorjem Viba filma ekonomistom Gregorjem Pajićem in pomočnikom direktorja trboveljske termoelektrarne Janijem Žlakom z magisterijem ljubljanske ekonomske fakultete.

Neuradno je med člani sveta ZDT, ki so naklonjeni Fakinu, zakrožila ideja o ponovitvi razpisa, toda član sveta Branko Jordan govorice zanika. Dopušča možnost vpletanja politike v izbiro, toda sam stavi na stroko: »Pomembno je, kako bodo kandidate ocenili zdravniki. Njihovo mnenje smo upoštevali tudi, ko smo do imenovanja novega direktorja odločali o vršilki dolžnosti [zdravnici Amiri Hajdarević, op. p.].«