Fištravca sodni postopek zoper Verliča ni zmotil

Bivši Kanglerjev podžupan postal poveljnik civilne zaščite - Sodijo mu zaradi suma sprejemanja daril za nezakonito posredovanje.

Objavljeno
01. april 2014 23.10
Andrej Verlič na sodišču, 11.2.2014, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor

Maribor – Štajerska prestolnica ima novega šefa civilne zaščite. Nekdanjega Kanglerjevega podžupana Andreja Verliča, zoper katerega na sodišču poteka postopek zaradi suma sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, je na to mesto imenoval župan Andrej Fištravec.

Kot so sporočili z občine, je Verliča za vodjo civilne zaščite predlagal dosedanji dolgoletni poveljnik Slobodan Stojanović, ki odhaja v pokoj. Fištravec ga je namreč prosil, naj glede na izjemno bogate izkušnje in dobro opravljeno delo predlaga osebo, ki bi lahko poveljevala civilni zaščiti in Stojanović se je odločil za Verliča. Izbral ga je, ker bo po njegovem lahko »korektno in uspešno« opravljal funkcijo poveljnika civilne zaščite, je povedal. To, da je v kazenskem postopku, se mu ne zdi problematično.

Podobno nam je povedal tudi Andrej Verlič; po njegovih besedah to namreč ni poklicna funkcija, kazenski postopek pa »je take vrste, da nimam nobenih zadržkov kar se tega tiče.« Z občine pa so na vprašanje, zakaj se je Fištravec kljub temu, da je Verlič v kazenskem postopku, odločil za njegovo za imenovanje, odgovorili le, da se je »odločil upoštevati predlog spoštovanega dolgoletnega poveljnika civilne zaščite Slobodana Stojanovića.«

Verlič je pooblastila za vodenje civilne zaščite prejel včeraj, glede nagrajevanja pa je povedal, da stvari še niso dorekli; po njegovem mu sicer pripada del stroškov za pripravljenost na domu, kar pa ni glavni motiv, zaradi katerega je pristal na vodenje civilne zaščite. »Drugi so me predlagali, sam pa se tudi smatram za sposobnega za to funkcijo,« je še dejal.

Tožilstvo je Verliču naprtilo, da je kot podžupan med decembrom 2009 in julijem 2010 izrabil položaj in vpliv ter posredoval pri direktorju mariborskega zdravstvenega doma Jerneju Završniku s ciljem spremembe razpisnih pogojev za dozidavo in adaptacijo zdravstvenega doma. Višji tožilec Boris Marčič trdi, da je zahteval, da posel dobi ena izmed mariborskih gradbenih družb in komisija, ki ji je predsedoval Završnik, je izbrala (že propadli) Konstruktor.

Verlič je po navedbah tožilca za posredovanje od Konstruktorja za Hokejski klub Maribor, kjer je član upravnega odbora, zahteval in prejel več zneskov v skupni vrednosti več kot 25.000 evrov. Tožilec mu je ponudil 8000 evrov denarne in deset mesecev zaporne kazni ter se strinjal, da jo odsluži z družbenokoristnim delom, a se Verlič, ki je tudi mestni svetnik, ni pokesal.