Fištravec: Maribor od vlade ne potrebuje le materinske pomoči

Premierki Alenki Bratušek so predstavili ukrepe za razvoj mesta, ki se Mariboru kot nerazvitemu mestu pritičejo.

Objavljeno
15. maj 2013 19.54
regent/MARIBOR
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - »Mi od predsednice vlade ne pričakujemo samo materinske pomoči, ampak pri tem skušamo biti proaktivni,« je po včerajšnjem sestanku z Alenko Bratušek dejal župan Mestne občine Maribor (MOM) Andrej Fištravec. Tako so po njegovih besedah že pripravili niz 35 ukrepov, ki se Mariboru kot nerazvitemu mestu pritičejo.

»V pogovoru z županom in sodelavci smo prisluhnili izzivom, predvsem pa problemom, s katerimi se spopada MOM in tudi idejam, kako priti do rešitev, da bo v Mariboru in širše v Sloveniji boljše,« je med obiskom v Mariboru dejala predsednica vlade Alenka Bratušek. Po njenih besedah je treba tudi v času gospodarske krize »pozornost namenjati pozitivnim spremembam in napredku.« Po besedah župana Fištravca so Bratuškovi predstavili predloge, kako bi lahko vlada pomagala mestu. »Zakona o Mariboru v tem trenutku ne potrebujemo, ker imamo vladno uredbo za razvoj nerazvitih območij,« je dejal Fištravec in dodal, da je Maribor, kjer je registrirana brezposelnost konec februarja znašala že 18,6 odstotka, uradno prepoznan kot nerazvito območje.

Omenjena vladna uredba je tudi osnova za 35 ukrepov, ki jih je pripravila skupina pod koordinacijo Mariborske razvojne agencije; z njimi naj bi dvigovali konkurenčnost mariborskega in tudi slovenskega gospodarstva, pospeševali tuje investicije v Mariboru, skrbeli za nezaposlene oziroma nova delovna mesta itd.

Kakšnih konkretnih zagotovil Bratuškova v Mariboru v izjavi za medije ni dala, kot je omenil Fištravec, pa jim je premierka dejala, da bo njihove predloge preučila. Napovedala je tudi, da bo celotna vlada obiskala Maribor najbrž še pred poletjem.

»Konkretno smo se pogovarjali o mariborskem letališču in logističnem centru letališča. Skupaj smo ugotovili, da je to lahko prebojni projekt ne samo regije, ampak tudi Slovenije,« je o vsebini sestanka še povedal Fištravec. Govora je bilo tudi o Mariborski livarni, je dejal župan, zadovoljen, ker se je predsednica vlade zavezala, da livarna »mora obstati«.

Prav tako so se pogovarjali o NKBM. »Povedal sem predsednici, da NKBM, Zavarovalnica Maribor in druga podjetja niso samo simbolna mariborska podjetja, temveč so podjetja, ki so družbeno odgovorna. Želimo, da se v pogajanjih z bodočimi lastniki ta družbena odgovornost vtke. Ne znam si predstavljati Festivala Lent in številnih prireditev v Mariboru brez pomoči teh podjetij« je povedal župan.