Fištravec nezadovoljen z odgovori ministra Grilca

»Gre za neprijeten dogodek, ki ga obžalujem in se zanj opravičujem,« je Fištravcu povedal minister za kulturo.

Objavljeno
10. januar 2014 13.30
Andrej Fištravec, župan MOM, na Rotovškem trgu v Mariboru, 15.5.2013
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Maribor - Mariborski župan Andrej Fištravec, ki se je v četrtek sestal z ministrom za kulturo Urošem Grilcem, je z ministrovimi odgovori glede zapleta v zvezi z razpisom za razvojne investicije v javno kulturno infrastrukturo nezadovoljen. Ker v Mariboru ne morejo pristati na takšno postopanje ministrstva, bodo zahtevali razveljavitev postopka.

Mestna občina Maribor je namreč sprva bila med prejemniki sredstev za obnovo Mariborskega gradu, nekaj dni pozneje pa je iz popravljenega dokumenta izpadla.

Grilc dogodek obžaluje

Kot so po sestanku sporočili iz ministrstva, je Grilc županu pojasnil, da je takoj, ko je bil opozorjen na napako komisije pri ocenjevanju prispelih ponudb, zahteval, da se vse prispele ponudbe ponovno pregleda in oceni po ustreznih veljavnih merilih, pri čemer ne gre za poseg v delo komisije, temveč za dolžnost posredovanja, ko so se pojavile postopkovne napake.

»Gre za neprijeten dogodek, ki ga obžalujem in se zanj opravičujem,« je Fištravcu povedal minister za kulturo in hkrati izpostavil, da je ministrstvo dolžno upoštevati nove rezultate razpisa, ki so skladni z vsemi razpisnimi pogoji in merili. Fištravcu je še dejal, da verjame, da bo Mestna občina Maribor lahko v bližnji prihodnosti našla nove možnosti dokončanja obnove gradu, saj je projekt vključen tudi v Nacionalni program za kulturo 2014-2017.

Muzej je kandidiral s povsem novimi vsebinami

Fištravec s pojasnili ni bil zadovoljen, saj je danes dejal, da se ni zgodilo prvič, da je država spremenila pravila igre tik pred zdajci. »Če se pravila pogosto menjajo, je to podobno kot da pravil ni. V našem primeru je država objavila rezultate razpisa, kjer smo bili s projektom obnove gradu med prejemniki sredstev, potem pa so to naknadno spremenili. Z našega zornega kota je to popolnoma nesprejemljivo,« je dejal mariborski župan.

Prva napaka ministrstva je po županovih besedah ta, da so objavili rezultate razpisa, druga pa, da so projekte slabo ocenjevali. Projekt MOM so namreč ovrednotili na način, za katerega je Fištravec prepričan, da nikakor ne bo zdržal sodne presoje. Razpisna komisija je namreč ocenila, da Pokrajinski muzej Maribor predlagane vsebine že izvaja, kar pa po mnenju župana ne drži, saj je muzej kandidiral s povsem novimi vsebinami, ne le v Mariboru, pač pa celo v slovenskem merilu.

MOM bo zahteval razveljavitev postopka

Ker v Mariboru na to ne morejo pristati, bodo sprožili pritožbo na upravnem sodišču in zahtevali razveljavitev postopka. Hkrati bodo zahtevali zadržanje izvajanja razpisa, saj bi se sicer lahko zgodilo, da občina na upravnem sodišču dobi tožbo, vmes pa bi država denar že porabila. Prav tako bodo o vsem skupaj obvestili računsko sodišče in ga pozvali, da intervenira zaradi nevzdržne pravne situacije.

Sicer pa so v Mariboru stopili v stik še z nekaterimi župani, katerih občine so sodelovale pri razpisu, in ugotovili, da so iz razpisa izločili še vsaj dva projekta, in sicer iz Novega mesta in Rogaške Slatine, ki sta sprva bila med prejemniki denarja. Župani se bodo zato povezali in skupaj nastopili za razrešitev zapleta z ministrstvom.

Slednje naj bi prav danes objavilo tudi nove in popravljene rezultate razpisa, nato pa si bodo predstavniki mestne uprave že v ponedeljek ogledali vse vloge projektov, ki bodo po popravku prejele denar.

UGM v nekdanji stavbi SDK MOM ni naklonjena

Mariborski župan se je z ministrom pogovarjal še o nekaterih drugih projektih, tudi o iskanju rešitve za Umetnostno galerijo Maribor (UGM). Kot je povedal danes, občinska projektna pisarna pripravlja analizo možne namembnosti obstoječih prostorov. Preliminarni rezultati so že znani, ko bodo v celoti, bo to podlaga za nadaljnjo projektiranje UGM.

Dodal je, da bodo od omenjene analize odvisni naslednji koraki, medtem ko na mestni občini projektu umestitve UGM v nekdanjo stavbo SDK na Trgu Leona Štuklja niso najbolj naklonjeni, saj stavba ni v njihovi, pač pa v državni lasti.