Fištravec opozoril na sporno zaposlovanje na MOM

Župan je poudaril, da je zaposlovanje mimo zakonskih postopkov stvar preteklosti.

Objavljeno
05. april 2013 12.47
VOLITVE V MARIBORU
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Maribor, 5. aprila (STA) - Novoizvoljeni mariborski župan Andrej Fištravec, ki svoj položaj uradno prevzema v ponedeljek, je danes pri odhajajoči direktorici mestne uprave Milici Simonič Steiner izrazil nestrinjanje z njeno namero, da tik pred odhodom kljub njegovim predhodnim pozivom in brez ustreznega postopka izbire sedmim uslužbencem zagotovi zaposlitev za nedoločen čas.

Fištravec je takoj po izvolitvi podžupana Milana Mikla pozval, naj se mestna uprava vse do njegovega formalnega prevzema županskih pooblastil vzdrži vseh dejanj izven rednega poslovanja občine in njene uprave, še posebej sklepanja zavezujočih pogodb, kadrovskih odločitev ter pogajanj, iz katerih bi izhajale kakršnekoli obveznosti demokratično izvoljenega novega župana.

Direktorica mestne uprave zavrnila Fištravca

Kljub temu je Fištravec izvedel, da želi mestna uprava brez ustreznega postopka izbire kandidatov danes zaposliti sedem uslužbencev za nedoločen čas, ki so sedaj zaposleni za določen čas oziroma opravljajo dela preko študentske napotnice.

Novoizvoljeni župan je zato danes obiskal Simonič Steinerjevo z namenom, da jo opozori, da s takšnim postopanjem krši ne le poziv novoizvoljenega župana in določila delovnopravne zakonodaje, ampak tudi poziv Komisije za preprečevanje korupcije za preprečitev utrjevanja klientelističnih omrežij v Mestni občini Maribor in z njo povezanimi pravnimi subjekti.

Direktorica mestne uprave je njegov poziv zavrnila z obrazložitvijo, da Fištravec še ni nastopil funkcije in da izvršuje pritisk na njeno delo in delo zaposlenih v mestni upravi.

Župan je ob tem poudaril, da je praksa zaposlovanja mimo zakonskih postopkov in izključno na podlagi klientelističnih zvez stvar preteklosti. Gre za prakso, ki ni sprejemljiva in je z njo potrebno nemudoma prekiniti, zato bo v okviru zakonskih možnosti ustrezno ukrepal, saj takšne metode zaposlovanja niso sprejemljive, je še dodal v sporočilu za javnost.