Fištravec sejo preložil, opozicija bi jo izpeljala brez župana

Mariborski župan je preklic poslal le dan pred sejo, raje bo šel na podelitev podjetniške nagrade.

Objavljeno
01. oktober 2015 16.14
ANDREJ FIŠTRAVEC NA SODIŠČU
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor − Med mestno opozicijo in županom Andrejem Fištravcem je spet počilo. Zadnji je namreč le en dan pred nadaljevanjem 9. seje mestnega sveta sejo preložil za dva tedna, ker danes nima časa. Gre namreč na podelitev dravsko-pomurske gazele, nagrade za najhitreje rastoče podjetje. Opozicije ta izgovor ni prepričal in je najavila, da bo poskušala sejo izpeljati sama.

Podlago za sklic seje je opozicija našla v 27. členu statuta Mestne občine Maribor. V dopisu županu so predstavniki opozicijskih svetniških skupin zapisali, da tretji odstavek tega člena predvideva, da če župan, podžupan oziroma pooblaščeni član mestnega sveta ne more voditi že sklicane seje, to brez posebnega pooblastila vodi najstarejši član mestnega sveta: »Ta člen, kakor tudi noben drug člen statuta, ne predvidevata odpovedi ali preložitve seje. Za ta dan smo si mestni svetniki rezervirali naš čas, da na odgovoren, legitimen in zakonit način s svojim delom prispevamo k čim boljšemu delovanju našega mesta.«

Za zdaj kaže, da se bo pred Dvorano generala Maistra na mariborski občini ob 16. uri, ko je bil predviden začetek seje, zbralo kar nekaj svetnikov, ki bi lahko poskušali izpeljati sejo brez župana in podžupanov. Prihod so že potrdili Socialni demokrati kot tudi člani Županove (Kanglerjeve) liste. »Vse bolj neresni postajajo,« nad Fištravčevo odločitvijo ni navudšen Milan Mikl iz Županove liste.

A Fištravec na drugi strani ostaja neomajen in vztraja, da bo nadaljevanje seje 15. oktobra. Pravi, da bi bil 27. člen poslovnika, na katerega se sklicuje opozicija, aktualen le v primeru, če seje sploh ne bi sklical.

Na dnevnem redu sicer ni kakšne posebej vroče točke, še najbolj bi lahko bili zanimivi zadnji dve, ko bi svetniki debatirali o predlogu za pobratenje s kitajskima mestoma Chongqing in Hangzhou.