Za šefa mestne uprave je imenoval župana Svete Trojice

Mariborski opoziciji se je izjalovil tudi drugi poskus puča proti županu Andreju Fištravcu.

Objavljeno
22. oktober 2015 00.13
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Mestna opozicija je tudi na včerajšnji izredni seji mestnega sveta vztrajala, naj župan Andrej Fištravec na dnevni red uvrsti sklep, s katerim bi ugotovili, da opravlja še funkcijo šefa mestne uprave. Ta tega ni hotel storiti, je pa za v. d. direktorja mestne uprave imenoval Darka Frasa.

Fras na slovenskem političnem prizorišču ni neznanka, saj je župan občine Sveta Trojica, in to tisti župan, ki si je pred meseci prislužil kazensko ovadbo. Policija sumi, da je z direktorjem občinske uprave Srečkom Aleksandrom Padovnikom pred izbiro izvajalca odprl ugodnejšo konkurenčno ponudbo, podjetje L&Z pa je potem svojo ponudbo priredilo tako, da je dobilo posel. Z občino je podpisalo pogodbo za prevoze osnovnošolcev za obdobje 2014–2019 v vrednosti 179.550 evrov.

Začasni šef mariborske mestne uprave bo Fras postal 1. novembra, trojiško občino bo odtlej vodil kot nepoklicni župan. »Veseli me, da ste pripeljali v. d. direktorja. Maribor si v resnici zasluži drugega župana,« je Fištravca zbodel vodja svetniške skupine SMC Andrej Špenga. Očital mu je, da zakon ni napisan zanj, ampak za celotno lokalno samoupravo in da ta zakon po njegovem prepričanju izrecno ne določa, da župan hkrati ne more biti tudi direktor mestne uprave le v isti občini.

Fištravec ostaja neomajen, zanj je Fras aktiven in energičen zagovornik pravic slovenskih občin: »Vzeli smo si čas, da smo izbrali primernega, strokovnega kandidata.« Fras pa novo službo vidi kot velik izziv, njegova dvojna funkcija v dveh občinah po njegovem ni sporna. »Ne vidim konflikta interesov, prej sinergije in možnosti povezovanja,« trdi Fras, ki bi to funkcijo rad opravljal tudi po preteku šestmesečnega obdobja.

A opozicija še naprej vztraja, da je Fištravec zadnja dva meseca opravljal dvojno (nezdružljivo) funkcijo. Renato Škerbinc iz SDS si namreč pojasnilo ministrstva za javno upravo, na katero se sklicuje Fištravec in v katerem piše, da to, ko župan ni imenoval direktorja mestne uprave, ne pomeni, da je opravljal njegovo delo, razlaga drugače. Ugotoviti je treba, ali je bilo županovo delovanje v tem času nezakonito, saj je po njegovem prepričanju podpisal sklep, ki ga ne bi smel. To poskuša zdaj raziskati s pomočjo poslanske skupine SDS.

Strokovnjak za lokalno samoupravo Boštjan Brezovnik meni, da Fištravec ni storil nič nezakonitega, kar pa ne izključuje razprave o njegovem delu. »Če želite razpravljati o županu, morate to predlagati za redno sejo in zbrati celotno dokumentacijo.« Opozicija je to že storila, a se njen predlog na dnevnem redu seje prihodnji četrtek (še) ni znašel, pravi Škerbinc.