Gantar napovedal reformo zdravstvenega sistema

Dopolnilna zavarovanje v sedanji obliki so po mnenju ministra nesmiselna.

Objavljeno
20. november 2013 16.23
iza/Vzajemna
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Minister za zdravje Tomaž Gantar pravi, da se znotraj koalicije usklajujejo o možnostih glede priprave nove zdravstvene zakonodaje. Tako pričakuje, da bo še do konca novembra predstavil končni predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, do konca leta pa želi predstaviti smernice zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Gantar meni, da so dopolnilna zavarovanja v sedanji obliki, ko sofinancirajo vsako zdravstveno storitev, nesmiselna in da jih bo kot takšne treba ukiniti. Pogled na to je v koaliciji enoten, je dejal ob robu obiska Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer so obeležili 40. obletnico ustanovitve kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino.

Po ministrovih besedah je treba najti skupni odgovor na vprašanje, kako dobiti dodaten denar v zdravstvu. Gantar vztraja, da zdravstvo potrebuje dodaten denar, če ga želimo ohraniti na tej ravni. Se pa zaveda, da bo težko najti soglasje glede novih dajatev.

Po njegovem mnenju bo treba najti solidaren način v obliki dodatnih zavarovanj, da bodo ljudje obremenjeni glede na zmožnosti plačevanja prispevkov. Možnosti sta obvezno dodatno zavarovanje in različne stopnje razredov pri prostovoljnih zavarovanjih. Vendar pa več ni želel razkriti, glede na to, da ni edini, ki o tem odloča

Znižanje decembrskih premij »le pest bonbončkov«

Nadzorni svet Vzajemne je danes odločil, da zavarovancem decembru namesto 28 evrov zaračunajo le 13 evrov premije.  Premišljujejo pa tudi, da bi se premija dopolnilnega zavarovanja prihodnje leto znižala za eno evro.

Poslanka Poslanka SD Andreja Črnak Meglič sicer pričakuje, da bosta podobno ravnali tudi ostali dve zavarovalnici, ob tem pa opozarja, da se s tem še ne rešuje vseh vprašanj, povezanih z dobički teh zavarovalnic.

Kot je opozorila, presežki Vzajemne v letošnjem letu znašajo 18 milijonov evrov, 15 evrov pri 850.000 zavarovancih pa je približno 12 milijonov evrov. To pomeni, da bo Vzajemni še vedno ostala slaba tretjina sredstev. Še vedno pa ostaja vprašanje dobičkov iz preteklih le, dodaja. 

Ob napovedi znižanja premij tako ugotavlja, da gre »za pest decembrskih bonbončkov v bitki za velike dobičke« oz. za to, da se »žrtvuje nekaj milijonov v želji, da bi jih nekaj deset več pač obdržali zase.«