Godbeniki bodo igrali v kontejnerjih

Knjigovodska vrednost štiri metre visokih kontejnerjev znaša po podatkih JSKD 123.974 evrov.

Objavljeno
24. april 2015 18.14
kontejnersko dvorano
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer

Ljutomer - Na zelenico poleg kulturnega doma bo Javni sklad za kulturne dejavnosti postavil približno dvajset metrov dolg, deset metrov širok in štiri metre visok montažni objekt za potrebe kulturne dejavnosti. Sklop kontejnerjev, ki ga je pred štirimi leti izdelal trboveljski Trimo Investment, je vreden slabih 124.000 evrov.

Gradbeno dovoljenje za njegovo postavitev je ljutomerska upravna enota izdala včeraj, delavci Trima pa ga bodo začeli postavljati predvidoma po prvomajskih praznikih.

Kar trije ministri za kulturo so se morali zamenjati

Direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) Igor Tršar je povedal, da je montažni objekt pred štirimi leti za lastne potrebe kupil javni zavod Center sodobnih plesnih umetnosti. Leta 2013 je bil likvidiran, z likvidacijo pa je sklop kontejnerjev prešel v last ustanovitelja - države. Predala jih je ministrstvu za kulturo, ki jih je deponiralo v trebanjskem Trimu.

Kar trije ministri za kulturo so se morali zamenjati, preden se je direktor Tršar s sedanjo ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar februarja letos dogovoril, da ministrstvo montažni objekt po zakonu o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti prenese v upravljanje JSKD.

»Skladno z dogovorom se je sklad zavezal objekt postaviti v eno od slovenskih lokalnih skupnosti za potrebe izvajanja kulturnih dejavnosti,« pravi Tršar, ki je zadovoljen, da je med 59 območnimi izpostavami sklada našel eno, ki je darilo države sprejela odprtih rok.

Zadovoljni godbeniki

Knjigovodska vrednost štiri metre visokih kontejnerjev, ki bodo tvorili novo prleško montažno pridobitev, znaša po podatkih JSKD 123.974 evrov, občina pa jo dobila brezplačno. V tlorisu približno dvesto metrov mora zabetonirati samo temelje, ki jih je občina že začela pripravljati.

Z montažnim objektom bo občina oziroma županja Olga Karba končno rešila več let trajajočo težavo s pomanjkanjem prostora za ljutomersko godbo na pihala. Člani leta 1922 ustanovljenega Pihalnega orkestra Ivan Kavčič, v kateri je petdeset godbenikov, so zadovoljni.

Na pomisleke lokalnih arhitektov in gradbenikov, da kontejnerji ne spadajo v Ljutomer, pa na občini pravijo, da je objekt, ki ni bil še nikoli postavljen, sodobno oblikovan in da izpolnjuje vse standarde in se bo primerno vključil v prostor. Občinski svetniki o državno-občinskem projektu ne vedno ničesar.