Gorenjska: izvoz pada, brezposelnost narašča

Predstavniki vlade bodo na Gorenjskem največ slišali o cestah in komunalni infrastrukturi, pa tudi o načrtovanih investicijah v Bohinju.

Objavljeno
26. marec 2014 21.41
žabkar kranj za FT
Marjana Hanc, Blaž Račič
Marjana Hanc, Blaž Račič
Kranj, Jesenice – Po štirih letih na Gorenjsko na dvodnevni obisk spet prihaja ministrska ekipa. Težave, ki so jih župani in gospodarstveniki aprila 2010 predstavljali tedanjemu premieru Pahorju, so v mnogočem identične: ceste in komunalna infrastruktura.

Gorenjska ima v Sloveniji najnižjo stopnjo brezposelnosti. Podatki kranjske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje za januar kažejo 10,7-odstotno brezposelnost, konec februarja je bilo brezposelnih 9394, pred letom dni pa 8977 Gorenjcev. Večji priliv brezposelnih je bil posledica stečaja škofjeloškega gradbenega podjetja SGP Tehnik, medtem ko so v tržiškem Peku na račun prodaje nepremičnin ohranili delovna mesta.

Lani so gorenjska podjetja po mnogih letih prvič imela padec izvoza, nad čemer so zelo zaskrbljeni v območni gospodarski zbornici. Gorenjska je namreč doslej veljala za najbolj izvozno naravnano slovensko regijo. V regionalni razvojni agenciji Gorenjske BSC Kranj v prihodnje za ključne projekte štejejo razvoj brniškega letališča, ki išče novega lastnika, tehnološkega parka v Kranju in medicinskega tehnološkega parka na Golniku.

Za naložbo iščejo podporo države

Od obiska vlade si na zgornjem Gorenjskem veliko obetajo v Bohinju, kjer se bo predsednica vlade Alenka Bratušek med drugim seznanila z načrtovano gradnjo novega smučišča 2864, ogledala si bo tudi proizvodne prostore Lipa Bled v Bohinjski Bistrici. Lip Bled ima namreč pripravljeno 38 milijonov evrov vredno naložbo v lesnopredelovalni center v Bohinjski Bistrici in sto novih delovnih mest. »V lesni panogi so številne neizkoriščene priložnosti,« pravi predsednik uprave Lipa Bled Alojz Burja, ki bi si obisk rad zapomnil kot začetek konkretnejših pogovorov o uresničitvi projekta, saj zanj pričakujejo podporo države.

Državni zbor bo predvidoma aprila potrdil spremembo zakona o žičniških napravah, s čimer bodo investitorju omogočili nadaljevanje formalnih postopkov pri pridobivanju služnosti za uporabo zemljišč v lasti članov agrarne skupnosti Bohinjska Bistrica za pridobitev gradbenega dovoljenja za novo smučišče.

Predsednica vlade Alenka Bratušek si bo danes na začetku obiska ogledala gradbišče trenutno največjega infrastrukturnega projekta v državi, poljanske obvoznice, ki je strateškega pomena za razvoj Škofje Loke in širšega škofjeloškega območja. »Za Bled je najpomembnejša južna obvoznica,« bo ministru za infrastrukturo Samu Omerzelu povedal župan Bleda Janez Fajfar: »Če bo projekt za gradnjo lesnega centra v Bohinju zaživel, bomo južno blejsko obvoznico še bolj potrebovali.« Z županom Bohinja Francem Kramarjem se strinjata, da je za obe turistični občini južna blejska obvoznica pomembnejša od kolesarske povezave med Bledom in Bohinjem, ki jo tudi težko čakajo. »Mi smo svoje naredili, država mora zdaj zagotoviti denar za južno obvoznico,« je dodal Fajfar.

Univerze ne bodo omenjali

Skrb kranjskega župana Mohorja Bogataja, ker država še ni podpisala pogodbe o sofinanciranju projekta Gorki (Gorenjska komunalna infrastruktura) in vodovoda Bašelj–Kranj, bo odpravljena jutri, ko je predviden slovesen podpis pogodb o črpanju kohezijskega denarja EU. Gradnja v okviru projekta Gorki se je namreč že začela in »če se razmere ne uredijo, nam grozi, da bomo junija nelikvidni,« je opozoril Mohor Bogataj.

Vprašanja na temo Univerze na Gorenjskem na tem vladnem obisku vsaj Mestna občina Kranj, ki je bila najbolj goreča pobudnica, ne namerava izpostaviti.