Gorenjski muzej odslej hrani statut prvega slovenskega foto kluba

Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj naključno prišlo do ustanovnega dokumenta kluba, katerega tradicijo nadaljujejo.

Objavljeno
11. december 2013 22.36
Statut iz leta 1910
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Vasja Doberlet, predsednik Fotografskega društva Janez Puhar Kranj, je včeraj direktorici Gorenjskega muzeja Mariji Ogrin izročil več desetletij izgubljeni statut Prvega slovenskega kluba fotografov-amaterjev, ki je bil 7. decembra 1910 ustanovljen v Kranju.

Dokument z imenom Štatut Prvega slovenskega kluba fotografov-amaterjev je bil še v 60. letih v lasti kranjskega kluba, potem pa je izginil iz arhiva. Domnevno so ga po smrti enega od članov kluba svojci prodali.

»Štatut« odkupili za nekaj sto evrov

»Pred tremi leti, ko je društvo praznovalo 100 let, nas je poklical ljubljanski antikvar in nas razveselil z novico, da Štatut, ki dokazuje tradicijo in pokončno držo predhodnikov, saj so v avstrijskem cesarstvu upali javno povedati, kdo so, lahko odkupimo,« je povedal Doberlet. V društvu so za njih neprecenljiv statut odkupili za nekaj sto evrov, nato pa so se odločili, da pripravijo kopijo statuta (dopolnjeno s spremnim besedilom in fotografijama, nastalima v tistem obdobju) v 250 izvodih, ki jo bodo prejeli vsi člani, original pa zaupajo muzeju, kjer ima, kot je razložil Doberlet, edino pravo mesto.

Kranjski klub v resnici ni bil prvi na slovenskem ozemlju, saj je bil v Ljubljani že 21 let prej ustanovljen zares prvi, prvi pa je imel slovenski značaj in je imel to zapisano tudi v nazivu.

Na ustanovnem občnem zboru v kranjski gostilni Stari Mayr je bilo 16 članov, po sprejemu statuta je bil klub formalno ustanovljen. Med ustanovnimi člani so bili mnogi, ki so se šele želeli seznaniti s fotografiranjem, za kar sta jim bila na voljo dva fotoaparata, že leto pozneje pa je imel klub, ki se je tudi okrepil s šestimi novimi člani, tudi svojo fotografsko temnico, je navedel zgodovinar ddr. Damir Globočnik.

Kranj še danes velja za mesto fotografije, sicer tudi po zaslugi izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja, katerega 200. obletnico rojstva bodo obeležili prihodnje leto.