Goriški igralniški načrti tesno povezani z vizumi za Kitajce

Švica ali Romunija kitajskim gostom izdata po 20.000 vizumov na leto, Slovenija komaj 1500.

Objavljeno
31. marec 2014 12.46
acr igralnica
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Nova Gorica - Po več letih prizadevanj je družbi Hit s sodelovanjem s poslovnimi partnerji in z diplomatsko pomočjo slovenskega konzula v Šanghaju uspelo organizirati obisk prve skupine igralniških in poslovnih gostov s Kitajske. Ti se domov vračajo danes, Slovenija pa bo morala temeljito premisliti o možnostih hitrejšega izdajanja vizumov, če bo te goste hotela vključiti v svoje turistične (in igralniške) načrte.

»Slovenijo sem obiskal prvič in vtisi so zelo pozitivni. Všeč mi je bilo spoznati to državo. Navdušili so me narava, čist zrak ter številne kulturne in zgodovinske znamenitosti. Kitajci poznajo številne evropske države, Slovenije pa ne najbolj. Da bi jo bolje spoznali in ugotovili, kaj vse zanimivega lahko Slovenija Kitajcem ponudi, bi morali na Kitajskem načrtno več oglaševati o Sloveniji,« meni Luo Lianggang, generalni direktor družbe CITIC Travel, ki je v lasti Ljudske republike Kitajske in se uvršča med dvesto največjih poslovnih združb na svetu.

Po besedah predsednika Hitove uprave Dimitrija Picige je prvi tovrstni obisk kitajske delegacije prinesel nova spoznanja in utrdil prepričanja, da je potencial tega trga tako rekoč brezmejen.

Ključno je hitro pridobivanje vizumov

»Kitajci so po svetu zelo zaželeni gostje, zato ves svet v Šanghaju išče goste. Da bi ta ciljni trg lahko neposredno nagovarjali in s poslovnimi navezavami omogočali prihod gostov v Slovenijo, pa je ključna možnost hitrejšega pridobivanja vizumov. Premostili smo že številne ovire za poslovanje s kitajskim trgom, ostaja pa temeljna potreba, da bi gostje vizume lahko pridobili v največ treh do štirih tednih, sicer bodo ti potovali drugam. Govorimo namreč o gostih najvišjega razreda, ki se za potovanja odločijo deset, štirinajst dni prej, nikakor pa ne pol leta vnaprej. Švica ali Romunija, denimo, kitajskim gostom izdata po 20.000 vizumov na leto. Če bi mi to težavo odpravili, si upam napovedati, da bi bilo deset do petnajst odstotkov naših gostov neposredno s tega trga,« je prepričan Piciga.

Slovenija na leto po vsej Kitajski izda le 1560 vizumov

Podobno meni tudi David Škrlj, poslovnež, ki slovenskim podjetjem svetuje pri poslovanju s Kitajsko. »Lani je v svet odšlo sto milijonov kitajskih turistov, letos jih bo od 27 do 28 odstotkov več. Slovenija na leto po vsej Kitajski izda le 1560 vizumov, Romuni in Bolgari pa jih samo v Šanghaju izdajo 3500. To pomeni, da je z nami nekaj močno narobe. In medtem ko mi zapiramo hotele in turistične destinacije ter ne dajemo vizumov, hodijo Kitajci v druge igralnice, denimo v Macao, Korejo ali s čarterskimi poleti v Las Vegas,« zatrjuje Škrlj. Hkrati dodaja: »Največji hazarderji na svetu so prav Kitajci, večjih ni. Kako bodo hodili v naše igralnice ali vlagali v Sloveniji, če jim še vizuma ne moremo dati?« se sprašuje. Mimogrede: za tokratni desetdnevni obisk prve skupine igralniških in poslovnih gostov iz Kitajske, ki se domov vrača danes, so vizume gostom izdali na avstrijskem veleposlaništvu.