Gospod minister, boste končno začeli opravljati svoje delo?

Pasivnost ministrstva za kulturo omogoča berlusconizacijo slovenskih medijev in kršitev medijske zakonodaje.

Objavljeno
25. junij 2017 18.15
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Ljubljana – V razvidu medijev je vpisanih 1865 medijev, okoli 40 jih spada v družbo Salomon, Krater ali Set, ki so v poslovnem imperiju Martina Odlazka. Kako pristojni minister, minister za kulturo Tone Peršak skrbi za red na medijskem trgu?

Predstavljajte si, da niste plačali elektrike. Ker vam želi distributer odklopiti elektriko, hitro sedete v avtomobil. Od Papirniškega trga v Polju, kjer ste doma, do središča glavnega mesta ni prav blizu, vam pa se mudi.

Med vožnjo preklapljate med radijskimi postajami. Radio Aktual, radio Salomon, radio Aktual D, radio Veseljak ... K sreči se hitro prebijete do Cigaletove ulice v Ljubljani, kjer najdete prazen parkirni prostor. Prispeli ste prezgodaj, zato sedete v bližnjo kavarno Trafika, naročite kavico in na mizo dobite kup časopisov.

Novice Svet24, EkipaSN, Zvezde, Zarja, Vklop, Avenija, Maja, Bodi zdrava, Ženska, Zeleni raj, Slikovne križanke, Salomonov ugankar, Dolenjski list, Moj svet, Zvezde, Vklop, Dolenjski list, Reporter, kdo bi si vse zapomnil ...

To je svet Martina Odlazka

Vse prej omenjeno, od Papirniškega trga v Ljubljani, kjer je sedež družbe Salomon, do omenjenih radijskih postaj, Trafike in Mojega sveta, pripada tajkunskemu mogotcu, dolenjskemu graščaku Martinu Odlazku.

Bežen pogled v razvid medijev pokaže, da ima izdajatelj Salomon v razvid vpisanih 30 medijev, kot lastnik medija je Salomon vpisan osemkrat. Družba Krater je skupaj z Dolenjskim listom v rubriki »lastniki« vpisan devetkrat, družba Set, ki je v stečaju, pa je lastnik treh medijev v državnem razvidu.

Po več dneh nam je v petek uspelo priklicati Gregorja Repiča, direktorja družbe Salomon. Obljubil nam je, da bo poskrbel za odgovore na naša vprašanja, ki smo mu jih v petek tudi poslali. Ko dobimo odgovore, jih bomo objavili.

Kdo nadzira ta svet?

O imperiju Martina Odlazka in njegovem poslovanju je bilo napisanega že veliko, s tem se v tem članku ne bomo ukvarjali. Tudi kopica njegovih medijev nas ne zanima. Zanima nas, kdo skrbi za uveljavljanje zakonodaje nad to navidezno zmešnjavo medijskega lastništva. Na ministrstvo za kulturo smo naslovili 18 vprašanj, da bi dobili sliko dela regulatorja medijskega trga.

Lepo plačani, pa tako malo vedo

Minister Tone Peršak, ki je maja dobil 4874 evrov bruto (2761 evrov neto) plače, ima 140 podrejenih, od tega se šest javnih uslužbencev na direktoratu za medije ukvarja neposredno z medijskim področjem. Letos ima ministrstvo za kulturo 155 milijonov evrov proračuna, od tega za plače nameni 7,4 milijona evrov.

Na vprašanje, koliko medijev imajo družina Odlazek in z njo povezana podjetja vpisanih v razvid medijev, nam je ministrstvo odgovorilo: »Vprašanje je preveč posplošeno. Družina Odlazek formalno ni izdajatelj nobenega medija.«

Tudi na vprašanje, kdo in na podlagi česa je dovolil koncentracijo medijev iz skupine Odlazkovih podjetij, smo dobili podobno sprenevedav odgovor: »Vprašanje je premalo precizno, da bi nanj lahko odgovarjali. Na katero skupino mislite?«

Spomnimo, razvid medijev je javen, objavljen na spletni strani ministrstva za kulturo. Sami smo našli več kot 40 vpisov medijev, ki so povezani z Odlazkovim imperijem, podatek o natančnem številu medijev, povezanih z Odlazkom povezanimi osebami, pa je očitno uganka tudi za ministrstvo.

Čemu plačujemo inšpektorje?

Programska zasnova je obvezna sestavina vloge za vpis v razvid medijev. Preverja pa jo uslužbenec, ki vodi razvid medijev. Ko je medij že vpisan, ministrstvo ne preverja več pogojev, ki jih izdajatelj mora izpolnjevati pri vpisu. V razvidu je zdaj 1865 medijev. Lani jih je bilo vpisanih 66, letos pa 37. Lani so jih izbrisali 19, letos pa deset.

Medijski inšpektor v primeru kršitev zakona proti izdajatelju medija in njegovi odgovorni osebi uvede postopek o prekršku.

Peršakovo ministrstvo, ki na naše prvo vprašanje »Koliko medijev ima družina Odlazek in z njo povezana podjetja vpisanih v razvid medijev?« ni znalo odgovoriti, je na osmo vprašanje, kako je medijski inšpektor ukrepal v zvezi z Odlazkovimi mediji, odgovorilo: »Zoper Odlazkove medije IRSKM do zdaj ni vodil nobenega inšpekcijskega postopka. Proti omenjenim medijem nikoli tudi ni prejel prijave.«

Kloni so »popestritev medijske scene«

Ministra za kulturo, ki je bil pred tem tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra Pen, smo prosili za stališče do tako imenovanih klonov revij. Z njimi je povezano vprašanje kršitve avtorskih pravic, kraje intelektualne lastnine in nelojalne konkurence. Dobili smo birokrata vreden odgovor: »Ob izpolnjevanju določb zakona o medijih vsak nov medij pomeni popestritev medijske scene.«

Na ministrstvu so pojasnili še, da pripravljajo spremembe medijske zakonodaje, tudi v zvezi z ureditvijo kopičenja lastništva. Nekatere rešitve so zapisane v objavljenem predlogu Strategije RS za področje medijev 2017–2020. Javno razpravo o predlogu novega zakona o medijih na ministrstvu pričakujejo jeseni.

Minister Peršak: Anarhija za vse ali le za izbrane?

Na ministrstvu za kulturo imajo prijavo proti Odlazkovi družbi Salomon zaradi kršitve medijske zakonodaje. Posledica kršitev, proti katerim ministrstvo ni ukrepalo, je berlusconizacija slovenskih medijev, saj je Martinu Odlazku tako kot nekdanjemu italijanskemu premieru Silviu Berlusconiju uspelo ustvariti medijski konglomerat, ki zakonodajnim določilom navkljub združuje tiskane, radijske in televizijske medije. To zdaj veljavni medijski zakon izrecno prepoveduje.

Prijavo zaradi kršitve zakonodaje sta Peršakovemu ministrstvu odstopila tudi Agencija za varstvo konkurence in Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos). Prijava ni anonimna, podal jo je eden od slovenskih založnikov. Družbi Salomon očita kršitev medijske zakonodaje, kjer je jasno določeno, da medijski izdajatelj ne sme biti navzkrižni medijski lastnik: ne sme imeti v lasti radia, televizije in tiska. Če takšno medijsko koncentracijo lahko ustvarja Odlazkova družba Salomon, ali jo lahko tudi drugi medijski lastniki? Tone Peršak o prijavah kršitve medijske zakonodaje do zdaj še ni ukrepal. Je pa njegovo ministrstvo v bran Martinu Odlazku in družbi Salomon zavzelo stališče, da dnevni časopis Svet24 ni splošnoinformativni medij.

Tone Peršak kot pristojen minister za medijski trg s pasivnostjo, neizvajanjem nadzora nad medijsko zakonodajo in sprenevedanjem, ali je neki medij splošnoinformativen ali tabloid, dopušča kaos na medijskem trgu in druge udeležence na trgu potiska v neenakopraven položaj. Odločiti se mora, ali bo:

– vsem medijskim izdajateljem dovolil, da se požvižgajo na zakonodajo;

– ali bo spremenil medijsko zakonodajo, jo posodobil, odpravil omejitve;

– ali bo zahteval uveljavitev in spoštovanje veljavne medijske zakonodaje za vse enako, brez izjem.

Zdaj davkoplačevalci plačujemo šest zaposlenih na ministrstvu za kulturo, da skrbijo za aktiven nadzor medijske zakonodaje, a učinkov ne znajo navesti niti sami. Minister Peršak vsak mesec dobi skoraj pet tisočakov plače, njegovim 140 uslužbencem pa davkoplačevalci na leto plačamo 7,4 milijona evrov.