Gospodarstvenik, ki v prvem mandatu ni končal dela

V ospredju dela gospodarskega ministrstva, ki naj bi ga še naprej vodil Zdravko Počivalšek, bodo znova turizem in tuje naložbe.
Fotografija: Zdravko Počivalššek Foto Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalššek Foto Blažž Samec/Delo

Ljubljana – Aktualni gospodarski minister Zdravko Počivalšek je med kandidati za ministre edini, ki bo, če bo potrjen, dobil še en mandat na istem ministrstvu. Stranka SMC je pri njegovem imenu vztrajala kljub nasprotovanju Levice, sam pa se je za to odločil, ker v prvem mandatu menda še ni vsega dokončal.

Šestdesetletni diplomirani inženir agronomije, ki se ima za gospodarstvenika in ne politika, je na ministrski stol prišel iz Term Olimia, ki jih je vodil 15 let. Prav to, da je preveč pozornosti in energije namenjal turizmu, je bil eden ključnih očitkov na njegov račun v tem mandatu. A njegovemu ponovnemu imenovanju je odkrito nasprotovala le Levica, ki v Počivalšku vidi zagovornika neoliberalnih vrednot.

Prav na njegovem ministrstvu je nastala tudi strategija trajnostne rasti slovenskega turizma, ki predvideva lastniško konsolidacijo osmih turističnih družb. Podržavljenje nekaterih teh družb, denimo Istrabenza Turizma, bo eden prvih izzivov te vlade. A čeprav je Počivalšek ves čas zagovarjal, da morata konsolidaciji slediti prestrukturiranje in nato privatizacija teh družb, tega ni v koalicijski pogodbi. Ta sicer predvideva tudi naložbe v nastanitvene zmogljivosti in zagotavljanje sistemskega vira za trženje slovenskega turizma.
 

Boj za SDH


Tudi sicer je imel Počivalšek na upravljanje državnih naložb nemalokrat svoj pogled. Med drugim se je zavzemal, da bi Slovenski državni holding prešel pod okrilje njegovega ministrstva. Preučitev te možnosti zdaj predvideva tudi koalicijska pogodba, a je vprašanje, ali bo Andrej Bertoncelj, ki prihaja iz SDH, v to privolil, če bo postal finančni minister. Neuradno je že slišati, da je argument, da državna podjetja po finančnem potrebujejo še poslovno prestrukturiranje, trhel.

Magna naj bi se v Hočah še širila. Foto Tadej Regent/Delo
Magna naj bi se v Hočah še širila. Foto Tadej Regent/Delo


Počivalškov mandat je zaznamovala tudi pridobitev novih »zelenih« naložb, med njimi Magne Steyr v Hočah, ki jih je podprla tudi država. V novem mandatu ga tako čakata uresničitev napovedane gradnje druge faze Magnine investicije v tovarno avtomobilov in prizadevanje za potrojitev sredstev za nove naložbe.

Koalicijska pogodba napoveduje tudi krepitev konkurenčnosti slovenske industrije, poenostavitev birokratskih postopkov in uresničevanje sprejete strategije pametne specializacije. Toda kot kaže, bo imel Počivalšek, ki je že v prvem mandatu nasprotoval dodatnim davčnim obremenitvam, tukaj težko nalogo, saj prihodnja vlada sicer načrtuje razbremenitev plač, a hkrati predvideva dodatne davke in višanje minimalne plače, zaradi česar je gospodarstvo že na nogah.
 

Gospodarstvo skrbijo davki


V obrtni zbornici Slovenije, ki jo vodi Branko Meh, zato opozarjajo, da je dodatna obremenitev gospodarstva z davki in prispevki nesprejemljiva, saj bo zaustavila njegov razvoj in konkurenčnost: »Posledično bi to občutili vsi državljani, zmanjšala bi se tudi domača potrošnja, ki se v zadnjih letih krepi.« OZS je zaskrbljena tudi zaradi dviga minimalne plače, saj menijo, da je treba višati neto plače in ne bruto.

Aleksander Zalaznik Foto Roman ŠŠipić/Delo
Aleksander Zalaznik Foto Roman ŠŠipić/Delo


Počivalšku je uspelo v Slovenijo privabiti tako imenovane greenfield investicije, kot so Magna, Yaskawa in Lonstroff, je ministra pohvalil predsednik Združenja Manager Aleksander Zalaznik: »Izjemen korak je, da je Slovenijo postavil na zemljevid za tuje investitorje in je postala zanimiva za greenfield investicije, kar nikoli ni bila. Tu so se dogajali prevzemi družb, niso pa prišli novi investitorji in postavili tovarne.« V osnutku koalicijske pogodbe Zalaznik pozdravlja načrtovano razbremenitev plač in je kritičen do višje obdavčitve kapitalskih dobičkov. Do tega je bil pred kratkim kritičen tudi podjetnik in lastnik Pipistrela Ivo Boscarol, ki je celo napovedal, da bo razmislil tudi o selitvi v tujino, če bodo v Sloveniji sprejete dodatne davčne obremenitve.
 

Počivalšek kot dobra novica


Dolgoletni podjetnik in ustanovitelj več uspešnih družb Otmar Zorn meni, da je ponovno imenovanje Počivalška za gospodarskega ministra dobra novica: prvič zato, ker razume gospodarstvo, saj je v njem delal, drugič pa zato, ker že pozna ministrstvo in bo lahko začel delati takoj, brez uvajalnega obdobja. Tudi Zorna pa skrbijo napovedane nove dajatve.

Kar nekaj vidnih podjetnikov, zanimivo, ni hotelo povedati, ali bo ponovno ustoličenje Počivalška dobra ali slaba novica za gospodarstvo. Eden od njegovih predhodnikov Matej Lahovnik pa v Počivalšku vidi enega od stebrov nove koalicije, ki bo protiutež rešitvam, ki jih zagovarja stranka Levica kot podpornica te vlade. Počivalšku je delo v iztekajočem se mandatu nedvomno olajšala tudi visoka gospodarska rast, glede na svetovne gospodarske napovedi pa ni nujno, da bo tako tudi v prihodnjih štirih letih.

Komentarji: