Gospodinjstev brez elektrike vse manj

Število gospodinjstev brez elektrike se zmanjšuje, a obetajo se nove težave − hidrologi svarijo pred poplavno ogroženostjo.

Objavljeno
09. februar 2014 13.44
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ljubljana − Odpravljanje posledic vremenske ujme se nadaljuje. Število gospodinjstev brez elektrike se zmanjšuje, a obetajo se že nove težave − hidrologi namreč svarijo pred povečano poplavno ogroženostjo.

Težave z vzpostavljanjem omrežja so še vedno za Postojnsko, Logaško in Cerkniško območje, kjer si pri najnujnejšem pomagajo z agregati, ki pa jim jih še vedno primanjkuje. Skupno po podatkih uprave za zaščito in reševanje pomaga električno energijo po državi zagotavljati 1100 generatorjev, a je po besedah ministra za obrambo Romana Jakiča lahko to le začasna rešitev.

Za zdaj poskušajo pristojne službe in prostovoljci prebivalcem prizadetih območij električni mrk pomagati prebroditi z različnimi oblikami pomoči, od toplih obrokov, pranja perila, možnosti tuširanja, ipd.

Na območju Elektra Ljubljana brez elektrike še 11.000 odjemalcev

V Ljubljana še vedno odpravljajo okvare po naravni ujmi z žledom. Ker se delovne ekipe prebijajo do bolj oddaljenih koncev omrežja, je napredek pri oskrbi odjemalcev z električno energijo počasnejši - brez elektrike je še vedno 11.000 odjemalcev, piše STA.

Ekipe Elektra Ljubljana na terenu si prizadevajo, da bi danes vzpostavile 110-kilovoltno napajanje do Logatca. Območje Dolnjega Logatca naj bi nato še danes ali jutri priklopili na redno električno omrežje. Poleg tega bodo na območja, za katera zaenkrat še ni znano, kdaj bodo dobila električno energijo, prestavili agregate.

Na območju Elektra Maribor zaradi vetra spet izpadi elektrike

Na območju Elektra Maribor, ki z elektriko oskrbuje več kot 214.000 odjemalcev na severovzhodu Slovenije, je ponoči zaradi vetra prihajalo do vnovičnih izpadov elektrike, predvsem na območju Ruš. Večina je že popravljena, razen na območju Selnice ob Dravi. Skupaj je trenutno brez napajanja 800 odjemalcev na srednje napetostnem omrežju.

Kot so za STA pojasnili na mariborski izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje, se razmere na območju vzhodne štajerske regije počasi umirjajo. Gasilci so v soboto posredovali na območju občin Maribor, Hoče - Slivnica, Poljčane, Rače - Fram, Ruše, Slovenska Bistrica in Oplotnica, kjer so odstranjevali podrta drevesa, ki ogrožajo stavbe, drevesa s cest in sprehajalnih poti. Sicer pa tudi danes potekajo aktivnosti odstranjevanja podrtega drevja in vej.

Na območju Elektra Celje je bilo ob 8. uri zjutraj brez elektrike še 164 odjemalcev oziroma 18 transformatorskih postaj, piše STA.

Na Gorenjskem elektrika v vseh domovih

Na Gorenjskem se življenje po ujmi počasi vrača na stare tirnice. Trenutno potekajo še osamljene intervencije po občinah, največ v dolini Kokre in Poljanski dolini, elektriko pa imajo že vsi domovi.

S poplavami zaenkrat nimajo težav. Pristojne službe pregledujejo vodotoke in čistijo naplavine na najbolj kritičnih območjih.