Gradnja viadukta bo motila tudi turiste

Dela v kobariškem klancu bodo stekla predvidoma ta mesec in bodo trajala poldrugo leto.

Objavljeno
09. april 2016 14.09
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Na državni cesti med Kobaridom in Bovcem bo direkcija za infrastrukturo predvidoma še to pomlad začela graditi 60 metrov dolg via­dukt. Čeprav pričakujejo manj težav kot ob zadnji posodobitvi ceste, se zastojem predvsem na vrhuncu turistične sezone ne bo mogoče izogniti.

Direkcija za infrastrukturo se z viaduktom loteva predzadnjega večjega projekta za posodobitev omenjene ceste v zgornjem Posočju. Šestdesetmetrski viadukt je zasnovan kot armiranobetonska konstrukcija z dvema vmesnima podpornima stebroma, na odseku pa bo dograjena še podporna konstrukcija ceste in obnovljenega približno 300 metrov vozišča. Koliko bo stala naložba, v direkciji ne razkrivajo.

»V nekaterih fazah gradnje bo promet urejen izmenično enosmerno s semaforjem, pri izkopu strmejših skalnih brežin, kamor bodo namestili nosilne konstrukcije viadukta, pa bodo potrebne občasne popolne zapore. Natančni terminski načrt del in ureditev prometa bosta znana kmalu po podpisu pogodbe z izbranim izvajalcem,« napovedujejo v direkciji. Izbor za izvajalca del še poteka, podpis pogodbe je predviden v tem mesecu, dela pa bodo po napovedih trajala do druge polovice prihodnjega leta.

Zakaj gradnja v sezoni?

Kobariški župan Robert Kavčič upa, da bo pri voznikih manj slabe volje kot med širitvijo ceste pred dvema letoma. »Po naših informacijah bodo dela večinoma potekala vzporedno ob sedanji cesti. Poleg tega ne bi smelo biti več tako hrupno, ker ne bodo posegali v brežino. Kljub vsemu pa bo treba stisniti zobe, da se izpelje pomemben državni projekt,« je dejal.

Z več nejevolje zaradi slabih izkušenj iz preteklosti gradnjo pričakuje lastnik Kampa Lazar Edi Lazar. Ena od osrednjih posoških turističnih ponudb stoji ob reki Soči pod državno cesto. »Mar ne bi bilo pametneje graditi do konca maja, v turistični sezoni pa bi se lahko delavci umaknili,« pravi Lazar: »Zaradi zapor bodo kolone zagotovo do Kobarida. Ne gre pričakovati, da bo kaj drugače kot pri zadnji obnovi.« Obenem opozarja na neurejeno intervencijsko pot, ki poteka nižje pod glavno cesto. »To je stara rimska cesta, ki je bila obnovljena leta 1400. Zdaj je v zelo slabem stanju. Odgovorne opozarjam, a se prav nihče ne odziva.«

V kobariškem klancu ostaja še eno ozko grlo pod Toncevim gradom, ki pa bo večji in dražji zalogaj. Projektiranje se je že začelo, vendar po naših informacijah še ni dokončnih rešitev. Kot možnost se spet ponuja gradnja viadukta, ni pa izključena kombinacija z enosmernim predorom.