Heliport bodo odprli z dveletno zamudo

Bolnišnica Jesenice - projektant zavrača odgovornost za domnevne napake.

Objavljeno
13. junij 2012 12.17
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – Na strehi garažne hiše v kompleksu Splošne bolnišnice Jesenice (SBJ) bo prihodnjo sredo prvič uradno pristal helikopter, kar je šest let po začetku projekta za ureditev heliporta.

Zanj so namreč pred dnevi prejeli še zadnje obratovalno dovoljenje, kar je dve leti pozneje, kot so načrtovali.

Zamuda pri odprtju je nastala zaradi nepravilne požarne opreme. Šele lani so namestili novo, ki izpolnjuje evropske požarne standarde in ne ameriških, po katerih je bil heliport sprva projektiran. O pomislekih, da so bili načrti slabo pripravljeni, projektant noče slišati, je dejal direktor bolnišnice Igor Horvat.

V podjetju APP Jesenice, ki je izdelalo projekte, odgovornost za zamudo zavračajo, je povedal direktor Jože Krivc in dodal, da za garažno hišo in heliport ne bi dobili uporabnega dovoljenja, če bi naredili napačne projekte. Investitor, celjsko podjetje Avioprojekt, se za zdaj o morebitnem sodnem reševanju vprašanja še ni odločilo, čeprav jih je dodatna požarna oprema stala okoli sto tisoč evrov. Jure Paušer iz Avioprojekta je za Delo dejal, da »pred morebitnimi odločitvami počakajmo na odprtje«.

Heliport je velika pridobitev za jeseniško bolnišnico, je poudaril Horvat in dodal, da je bil zgrajen v okviru javno-zasebnega partnerstva. Za okoli tri milijone evrov vredno investicijo je država prispevala zemljišče, v SBJ pa so zanjo porabili okoli 300.000 evrov, kolikor jih je stala gradbena dokumentacija.

Urgentni center

V SBJ se kljub več kot pol milijona evrov veliki finančni luknji, ki je v prvih štirih mesecih nastala zaradi zmanjšanih plačil ZZZS, pripravljajo na 3,7 milijona evrov investicije v gradnjo urgentnega centra. Zgrajen bo z evropskim denarjem do konca leta 2014. Glede na potrebe bi morala bolnišnica dobiti sodoben operacijski blok (za 25 milijonov evrov), vendar se bodo morali zadovoljiti s precej manjšim projektom. Na okoli 800 kvadratnih metrov novih površin bodo dobili boljše razmere za zdravstveno osebje in za paciente.