Hidrotehnik po reviziji boljši od slovensko-hrvaškega konzorcija

Davčni dolžnik Vekton z milijonskimi terjatvami do države je bil dvakrat boljša izbira, tretjič ne.

Objavljeno
11. november 2015 19.26
bmo*drstne jame
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Vlada je ugodila zahtevi za revizijo družbe Hidrotehnik glede podelitve koncesije za urejanje povodja Soče in jo tudi izbrala za koncesionarja. Ministrstvo za okolje in prostor je pred tem vladi dvakrat predlagalo konzorcij družb s celjskim Vektonom na čelu.

Čeprav vladni sklep niti tokrat še ni pravnomočen, se celoletna saga z izbiro za skrbnika Soče, Idrijce, Vipave in pritokov najbrž s tem končuje. Ministrstvo je znova pregledalo finančno stanje Vektona, ki je davčni dolžnik z blokiranimi računi, in spremenilo odločitev. »Ministrstvo je na podlagi vpogleda v javne evidence pri finančnem stanju družbe Vekton ugotovilo okoliščine, ki utemeljeno kažejo na to, da to podjetje ne bo moglo izpolnjevati obveznosti iz pogodbe, zato je izbranega ponudnika po prvotni odločitvi vlade izločilo iz postopka in predlagalo izbor drugega ponudnika,« so sporočili.

Boljši delavci ne pretehtajo

Na finančne težave Vektona – podjetje kljub vsemu posluje z dobičkom in ima za več kot deset milijonov evrov terjatev do države – so že pred časom opozarjali v Hidrotehniku, za nameček pa je opozorilo glede izbire prispelo še v poslanske klopi. Pritisk je očitno zalegel, vendar se na ministrstvu branijo, da Vektona niso mogli že prej izločiti iz postopka, čeprav je zadnji vpogled v finance enak kot pred meseci.

»Takšna odločitev je po mnenju Državne revizijske komisije za revizijo postopkov oddaje javnih naročil dopustna le, če je bil proti kandidatu uveden stečajni postopek, postopek likvidacije ali prisilne poravnave,« dodajajo. Zakaj so odločitev spremenile zgolj finance Vektona, ki je ministrstvo prej dvakrat prepričal skupaj s hrvaško Vodoprivredo Zagreb in ljubljanskim Eurotehnikom, okoljski resor ni pojasnil. Na začetku oktobra so nam obrazložili, da je »izbrani konzorcij ponudil več in bolje usposobljene delavce kot neizbrani ponudnik«.

Ni prostora za nove

V Vektonu odločitve ne komentirajo, niti ne napovedujejo pritožbe, so pa ves čas vztrajali, da je bil razpis pisan na kožo dosedanjemu izvajalcu, ki je dela deset let opravljal brez javnega razpisa. »A smo očitno ponovno vstopili v krog izbrancev, kjer ni prostora za nove akterje,« so opozorili. V Hidrotehniku pravijo, da je takšna odločitev vlade edina zakonita in razumljiva. Pojasnili so, da se ponujene cene med ponudnikoma niso posebno razlikovale: »Neizbrani ponudnik je bil nekoliko cenejši le pri strošku dela, kar je glede na strošek dela na Hrvaškem razumljivo.« V Hidrotehniku so tudi zanikali, da bi bil konzorcij bolje kadrovsko usposobljen, saj da je v tem merilu dosegel več točk od Vektona.

Koncesija se podeljuje za štiri leta, v tem času pa bo na voljo skoraj pet milijonov evrov za urejanje povodja. Interventna dela niso všteta.