Hotel Koper ostaja pri DZS, nesojena kupca v tožbe

S prodajo očitno ne bo nič Popovič in Piščanc napovedujeta pravde – Petan s smučanja na bolniško in za pojasnila nedosegljiv

Objavljeno
22. februar 2016 23.32
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Dva meseca po tem, ko je DZS poslal občini Koper ponudbo za uveljavitev predkupne pravice pri prodaji hotela Koper, je vse manj jasno, kdo je kupec in kdo lastnik. Bojan Petan je za izjave še vedno nedosegljiv, saj je bil po smučanju prejšnji teden včeraj na bolniški. V tej zmedi, ko upnike vse bolj zanima kupnina, je že jasno, da bo od sredine marca hotel spet v rokah Term Čatež.

Velja star pregovor: kjer se kregata dva, v tem primeru župan Boris Popovič in koprski podjetnik Aleš Piščanc iz družbe Božo in jaz, ima še največji »dobiček« Petanov DZS, ki bo svojemu podjetju Terme Čatež omogočil ponovni najem in služenje s sicer močno dotrajanim hotelom sredi Kopra. Predsednik uprave DZS Bojan Petan je obema potencialnima kupcema ponudil, naj plačata aro za kupnino, vendar z nobenim noče skleniti pogodbe. Občina Koper je 28. januarja notarski družbi nakazala 270.000 evrov, desetino predvidene kupnine, Aleš Piščanc pa je dejal, da denarja ne namerava nakazati, dokler ne bo imel podpisane pogodbe. Oba ugotavljata, da gre za godljo posebne vrste, zato tudi oba napovedujeta tožbo. Župan Boris Popovič je včeraj prek službe za odnose z javnostjo na naša vprašanja odgovoril: »Kar se nas tiče, je omenjeni hotel že last občine Koper. A vse kaže, da je primer zdaj že stvar sodišča.« Čeprav so plačali aro, občina nima v rokah nobene pogodbe, da je kupec hotela.

Piščanc: Upniki nočejo izdati izbrisne pobotnice

Petanovi odvetniki so se po besedah Aleša Piščanca dolgo dogovarjali z njim in usklajevali približno 50 strani dolgo pogodbo. »Zdi se, da je Petan nalašč zavlačeval, samo zato, da bi prišli čim bliže odločanju na občinskem svetu, s čimer je dal možnost tudi občini Koper. Pogodbe tedaj še nismo podpisali. Dogovorjeni smo bili, da se slišimo v ponedeljek po praznikih. Toda 24. decembra je že poslal občini ponudbo za uveljavitev predkupne pravice, ki jo je občina prejela 28. decembra. Jaz sem 4. januarja zvišal ponudbo na 3,1 milijona evrov, ker sem prepričan, da pogajanja o nakupu niso bila končana, občinski svet pa se je šele 7. januarja strinjal z županovo namero, da gre občinska uprava v nakup hotela. Petnajstega januarja je Petan dejal, da občinske ponudbe in zahtev ne bo upošteval in naj mu kar mi nakažemo aro za kupnino, jaz pa sem odgovoril, da jo bomo nakazali takoj, ko bo podpisana pogodba. Občina očitno ni uskladila vseh zapletov z DZS, a je 28. januarja kljub vsemu vplačala aro. Prepričani smo, da hotel pripada nam, te dni bo potekel rok, ko bi nam morali izročiti podpisano pogodbo, sicer bomo šli v tožbo tudi mi,« je dejal Piščanc.

Aleš Piščanc trdi, da se s koprsko ponudbo za 2,7 milijona evrov ne strinjajo upniki DZS iz Pokojninske družbe A, ki imajo na hotelu Koper vpisano hipoteko, vredno približno šest milijonov evrov. Nočejo izdati izbrisne pobotnice za nižji znesek, ker vedo, da je koprski podjetnik ponudil za hotel 3,1 milijona evrov. Kakor koli bodo odločili v DZS, bo sledila tožba, to pa, vsej neresnosti navkljub, kot kaže, še najbolj ustreza DZS, ki ji na ta način ni treba oddati hotela in v Termah Čatež se že pripravljajo na ponoven najem in odprtje hotela za velikonočne praznike. Hotelsko poslovanje prinaša družbi vsaj nekaj denarnega toka, nekaj sto tisoč evrov na leto, ki je za tako zadolženo družbo izjemno dragocen. Glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh je za RTV Slovenija pred dvema dnevoma pojasnil, zakaj zahtevajo odstop prvega moža DZS Petana: »Upniki imajo upravičene razloge za to in zahtevajo bolj odločno ukrepanje.«