Hrvaška vztraja pri mednarodnem pravu

Stipe Mesić pričakuje, da bo Hrvaška kmalu pozitivno odgovorila na predlog za mediacijo in ponovil stališče Zagreba, da je mednarodne spore treba urejati na podlagi mednarodnega prava.

Objavljeno
04. marec 2009 20.05
Ti.B./STA
Ti.B./STA
Zagreb - Hrvaški predsednik Stipe Mesić se je v Splitu odzval na izjavo evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, da pričakuje, da bo Hrvaška kmalu pozitivno odgovorila na predlog za mediacijo in pri tem ne bo postavljala "nemogočih pogojev". Mesić je ponovil stališče Zagreba, da je mednarodne spore treba urejati na podlagi mednarodnega prava.

Po oceni Mesića Rehnova izjava ni izsiljevanje, temveč njegov predlog in mnenje. Hrvaški predsednik je ob tem izpostavil, da se Hrvaška drži načela, da je treba mednarodne spore urediti na podlagi mednarodnega prava.

"To pa pomeni na podlagi mednarodnih konvencij, ki jih je podpisala Hrvaška, torej, da mora o dejstvih odločati mednarodno sodišče - to je stališče Hrvaške," je dejal Mesić.

Rehn je v torek v Bruslju med drugim dejal, da pričakuje jasen odgovor na pobudo Evropske komisije o mediaciji tako iz Ljubljane kot iz Zagreba brez postavljanja nemogočih pogojev, ki bi vodili v zavračanje na drugi strani. Bruselj je predlagal, da se v reševanje spora glede meje in nadaljevanje hrvaških pristopnih pogajanj vključi tričlanska komisija pod vodstvom nekdanjega finskega predsednika Marttija Ahtisaarija.

Hrvaški državni vrh je napovedal, da bo do ponedeljka uskladil skupno izjavo vseh hrvaških parlamentarnih strank in predsednika Mesića o pobudi Bruslja. Slovenski premier Borut Pahor pa je na torkovem srečanju s predsedniki slovenskih parlamentarnih strank dobil podporo slovenske politike za načelno podporo predlogu Evropske komisije za mediacijo, ki jo je vlada sprejela prejšnji teden.