Hrvaški politični ranjenci

Od očitkov do obveščevalcev: južna soseda je postala talec znotrajstrankarskih trenj v vladajoči SDP. Se rojeva »nova« SDP?

Objavljeno
08. junij 2014 17.50
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – »Država tone, vodilna stranka vladajoče koalicije pa se ukvarja sama s seboj,« je rdeča nit prepričanj državljanov Hrvaške, ki že nekaj časa spremljajo resno politično limonado v vrhu SDP, glavni vlogi pa imata strankarski predsednik Zoran Milanović in nekdanji finančni minister Slavko Linić.

»Ranjeni so vsi: stranka SDP, vlada, predsednik stranke Zoran Milanović in predsednik vlade Zoran Milanović,« meni komentatorka spletnega portala tporal.hr Ðurđica Klancir, medtem ko se v osrednjih časnikih Večernji list in Jutarnji list strinjajo, da je Hrvaška kar naenkrat postala talka znotrajstrankarskih trenj.

Trditev ni daleč od resnice, še posebej po sobotnem, kot so prepričani številni, izsiljenem sestanku glavnega odbora strankarskega vrha SDP. Osrednja točka dnevnega reda je bil predlog predsedstva stranke – kar je bil predlog predsednika stranke SDP in premiera Zorana Milanovića –, da iz stranke izključijo nekdanjega finančnega ministra Slavka Linića.

Odkritega spora med Zoranom Milanovićem in finančnim ministrom (ter strankarskim kolegom iz vrst SDP) Slavkom Linićem že nekaj časa ni skrival nihče od njiju. Kot vedo dobro obveščeni, se nista pogovarjata, na sejah vlade pa se nista niti pogledala. Vse skupaj je doseglo vrh, ko je Linić na novinarski konferenci obtožil Milanovića, da je s ciljem političnega obračuna z njim zlorabil obveščevalni aparat in policijo. Obtožil ga je tudi, da je ščitil svojega prijatelja Sinišo Petrovića, čeprav je v nadzornem odboru Ine sprejemal odločitve v nasprotju z interesi Hrvaške, ter da so premierovi prijatelji in člani širše družine dobivali ugodne kredite v Hrvaški banki za obnovo in razvoj.

Varnostno-obveščevalne službe (SOA) in Urad sveta za nacionalno varnost (VNS) so sicer potrdili, da nadzora nad Linićem ali člani njegove družine ni bilo. Linić je nato odločitev predsedstva označil za pričakovano, Milanovića pa je obtožil, da je pokazal svoj pravi obraz. »Obračun, delitev stranke, spletkarstvo. Videli bomo, kaj se bo zgodilo,« je še dodal.

Sledila je seja stranke, na kateri je predsedstvo sklenilo, da predlagajo glavnemu odboru izključitev Slavka Linića iz stranke. Tako so se odločili, ker želijo sporočiti, da noben interes, frustracija ali ambicija katerega od članov stranke ne more iti na škodo stranke ter da je edini cilj SDP okrepitev dela stranke in osvojitev drugega mandata na čelu vlade, je po seji dejal član predsedstva stranke Željko Jovanović, minister za znanost in šolstvo.

Oblikovanje »nove« levice?

Hrvaški politični analitiki so malce zbegani, saj nikomur ni jasno, kako je mogoče, da si je stranka, kakršna je SDP, ki s svojimi približno 40.000 člani še zdaleč ni nepomemben igralec na hrvaškem političnem parketu, sploh dovolila vse to. Za povrhu celo v razmerah, ko ji javnomnenjske ankete ne kažejo najbolje. Najnovejša junijska anketa kaže, da se trend nepriljubljenosti vladajoče stranke povečuje, povečuje pa se tudi razlika med SDP in opozicijsko HDZ; ta zadnja je bila prejšnji mesec med volivci že bolj priljubljena kot SDP. Razlika znaša dobre 3-odstotne točke, kar, kot ocenjujejo analitiki, sploh ni zanemarljiv podatek, še posebej ob dejstvu, da je koalicija na nedavnih evropskih volitvah pometla z levosredinsko koalicijo. Zato niso iz trte izvite nekatere napovedi, kako naj bi leva sredina doživela poraz tudi s svojim kandidatom (Ivo Josipović) na decembrskih predsedniških volitvah; poraz naj bi ji zadala kandidatka desnice Kolinda Grabar Kitarović.

Vendar se na tem mestu ugibanja ne končajo. Nekateri analitiki menijo, da gre za spor, ki državljane najmlajše članice EU spravlja v slabo voljo, pravzaprav za umetni spor, katerega posledica bi bila oblikovanje »neke nove leve opcije«. Vodile bi jo »žrtve spora med Milanovićem in Linićem, na prihajajočih parlamentarnih volitvah (morebitnih predčasnih ali rednih prihodnje leto) pa bi se »uprle« čedalje bolj priljubljeni desni opciji, kjer je v zadnjem času vse manj afer, saj so se preselile na drugo, levo stran političnega spektra.