Hrvati si s školjkami prisvajajo Piranski zaliv

Nov incident v slovenskem morju: Slovenski policisti izrekli opozorilo kršiteljem.

Objavljeno
18. oktober 2017 22.33
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Portorož – Medtem ko je slovenska vlada danes sprejela paket predpisov za pripravo implementacije arbitražne razsodbe, prerivanje v Piranskem zalivu postaja vse bolj nadležno.

Danes ob 11.30 je slovenska pomorska policija opazila, da nameravata dva umaška ribiča na čolnu s hrvaškimi oznakami razširiti školjčišče, ki so ga Hrvati postavili letos spomladi, tik pred arbitražno razsodbo, v neposredno bližino sredinske črte, le nekaj sto metrov stran od nje, v nesporno slovenskem morju.

Na generalni policijski upravi so nam pojasnili, da so slovenski policisti ugotovili, da omenjena ribiča nista imela soglasja pristojnih slovenskih organov ter da je bilo med postopkom v bližini ves čas tudi plovilo hrvaške policije. Slovenski policisti so izrekli opozorilo osebam na čolnu in hrvaškim policistom, da so v slovenskem morju. Hkrati je policija obvestila pristojni okoljski inšpektorat in zagotovila, da sta osebi počakali na mestu do prihoda pristojnega inšpektorja. Po več urah so postopek končali okoli 16. ure.

O postavitvi povsem novega školjčišča sredi zaliva smo poročali na začetku aprila. Hrvaška vlada je že leto prej sklenila koncesijsko pogodbo s školjkarjem Vladimirjem Bašićem iz Umaga za najem desetih hektarov morske njive za dvajset let, češ da je to popolnoma skladno s prostorskim načrtom Istrske županije in na »področju Republike Hrvaške«.

Pred osamosvojitvijo Hrvaška nikoli ni imela školjčišč v portoroškem ribolovnem rezervatu. Prvič so jih postavili leta 1997 in slovenski školjkarji jih razumejo kot sistematično osvajanje novega teritorija na morju.