Identificirali zadnjo žrtev nesreče

Negotovosti ob iskanju zadnjega pogrešanega po tragični nesreči na Blanci je konec. Identifikacija v nedeljo najdenega trupla je pokazala, da gre za 13. žrtev tragedije na Blanci, predsednika KS Boštanja Marjana Kogovška. Poglejte prispevek Studia Delo.

Objavljeno
07. julij 2008 22.08
Ma.B./El.M./STA
Ma.B./El.M./STA

Blanca - Negotovosti ob iskanju zadnjega pogrešanega po tragični nesreči s kanuji na prelivnih poljih hidroelektrarne na Blanci je konec. Rezultati primerjalne analize DNK so pokazali, da je v nedeljo malo pred osmo zvečer v bližini Samoborja najdeno truplo pogrešani predsednik KS Boštanj Marjan Kogovšek. Nekaj po 10.00 uri zjutraj so hrvaški policisti obvestili, da je identiteta s pomočjo DNK potrjena in gre dejansko za pogrešanega Kogovška. Obveščeni so bili svojci, postopek vračanja pa že poteka, so sporočili s Policijske uprave Krško. Reševalne enote so iskalno akcijo tako zaključile.

 

Medtem se je v Posavju začelo žalovanje. V Krškem je SLS včeraj pripravila žalno sejo v spomin na Kristijana Janca, v Sevnici je žalno sejo, kjer so bili tudi svojci, pripravila občina.

 

Travner: Reševanje se skoraj ne bi dalo izboljšati

 

Današnja iskalna akcija zadnjega pogrešanega v četrtkovi savski nesreči je potekala približno do desete ure, ko je z zagrebškega inštituta za sodno medicino prišla potrditev, da je v nedeljo v Savi odkriti ponesrečenec Marjan Kogovšek, je na današnji novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Krško Robert Perc.


V nadaljevanju zadnje novinarske konference na gradbišču hidroelektrarne Blanca je poveljnik intervencije in vodja Podvodne reševalne službe Slovenije Anton Travner izrekel v imenu vseh reševalcev svojcem umrlih iskreno sožalje. Opravičil se jim je, ker jih v času akcije - logično - niso mogli spustiti do kraja nesreče.


Zahvalil pa se je tudi vsem reševalcem, ki so v akciji sodelovali. "To je njihova dolžnost, vendar so hkrati pokazali visoko stopnjo motiviranosti," je dejal. Zahvalil se je tudi prostovoljcem, ki so za ceno lastnega življenja sodelovali prostovoljno oziroma brezplačno pri reševanju.


Povedal je še, da so bili reševalci različnih profilov, a so delovali enotno. Slovenski sistem reševanja, ki temelji na poklicnih reševalcih in prostovoljcih, se je po njegovi sodbi vnovič izkazal za uspešnega. Ocenil je, da je šlo za eno največjih nesreč na reki pri nas in tudi v svetovnem merilu.

 

Reševanje, tako kot je potekalo, se skoraj ne bi dalo izboljšati, je menil. Travner je napovedal, da bodo do konca meseca avgusta opravili temeljito analizo vsega dogajanja in v naslednjih reševanjih upoštevali njene zaključke. Pohvalil je tudi sodelovanje Civilne zaščite, ki je skrbela za vso podporo. Zahvalil se je reševalcem in gostitelju - hidroelektrarni Blanca, in drugim.

 

V reševanju skupno sodelovalo več kot tisoč ljudi


Poveljnik Civilne zaščite za Posavje Jožef Kos je nato ob zaključku reševalne akcije vsem svojcem umrlih izrekel sožalje. Povedal je, da so ob pomoči reševalcem uspeli najti vse pogrešane. Pri tem je vseh pet dni reševalne akcije sodelovalo 1040 ljudi, od tega 198 pripadnikov specialne enote, 140 potapljačev, 16 raftarjev, 20 kajakašev, trije jamarji, 19 kinologov, 434 gasilcev, 196 policistov in kriminalistov, 96 pripadnikov Civilne zaščite in drugi.


Ob koncu novinarske konference je Perc opozoril, da se danes z zaključkom akcije na območju gradbišča hidroelektrarne Blanca zopet vzpostavlja gradbišče. Vendar je družba HSE obljubila, da bo na obeh bregovih reke Save omogočila določeno mesto, kjer se bodo lahko svojci ali ostali intimno poslovili od ponesrečencev.


Perc je tudi opozoril, da je od 1040 sodelujočih v zaledju akcije delovalo tudi 122 policistov, ki so in še opravljajo kriminalistično preiskavo. Ko bodo znane vse okoliščine in bodo zbrana vsa obvestila, pa bodo obvestili okrožno državno tožilstvo, ki bo nadalje ukrepalo.
Perc je tudi opozoril na poseben prometni režim, ki v času današnjih pogrebnih slovesnosti velja na območju občine Sevnica.

 

Ob pogrebih ponesrečenih na Savi spremenjen prometni režim v Posavju