Ima Baričič zdravilo za UKC Ljubljana?

Andrej Baričič formalno začne voditi UKC jutri, a je za vodenje pooblastil Meto Vesel Valentinčič, ker gre na dopust.

Objavljeno
10. avgust 2015 19.25
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Andrej Baričič, 52-letni ekonomist, je prevzel vodenje UKC Ljubljana iz rok Simona Vrhunca, ki je bil na čelu UKC šest let, zadnji dve leti kot vršilec dolžnosti. Tudi Baričič je do razpisa, ki bo predvidoma oktobra, imenovan za vršilca dolžnosti. Primopredajni zapisnik sta podpisala danes, Baričič pa je ob tem dejal, da »si vsi želimo povrnitev zaupanja in ugleda pri bolnikih.«  Ker gre še na dvotedenski dopust, je za ta čas za vodenje pooblastil Meto Vesel Valentinčič, vodjo pravne službe. Vrhunec in Baričič sta primopredajni zapisnik podpisala pred novinarji. Kaj je ob tem povedal novi v. d. generalnega direktorja javnosti?

»Vsi si želimo povrnitev zaupanja in ugleda pri bolnikih in drugih deležnikih sistema. Prizadevali si bomo, da bodo pacienti pred vstopom v hišo prepričani, da bodo v dobrih rokah. Ker je medicina živa stvar, obstaja možnost za uspešen izid, pa tudi za neuspešen izid zdravljenja,« je dejal Andrej Baričič, ki se namerava v svojem delu osredotočiti na tri ciljne skupine.

Tri ciljne skupine

»Prva ciljna skupina so bolniki, za katere sta izjemno pomembni kakovost in dostopnost do zdravstvenih storitev. Vsak pacient si želi, da je obravnavan tako, da bo bolnišnico zapustil v najboljšem psihofizičnem stanju. Z notranjimi ukrepi si bomo prizadevali za krajše čakalne dobe. Druga ciljna skupina so zaposleni. Naš produkt niso samo stroji, pač pa ogromno zaposlenih zdravnikov, medicinskega kadra in drugih zaposlenih. Vsi so nujno potrebi za dober produkt. Želimo izboljšati pogoje dela, strukturo in število zaposlenih nameravamo optimizirati. Prizadevali si bomo za motiviranje zaposlenih. Vemo, da je motiviranje denarno in nedenarno. Kot tretjo ciljno skupino je treba navesti ustanovitelja. V UKC nas zanimajo morala, etika in zakonitost, izkoriščenost resursov in učinkovitost. Delali bomo za to, da bomo produktivnost zviševali. Pod črto: vse to nas bo pripeljalo do večje finančne vzdržnosti, morda celo do pozitivnega finančnega rezultata. Eden od ciljev bo tudi zmanjševanje dolga do dobaviteljev. Če želimo to doseči, bo potreben niz aktivnosti,« je Andrej Baričič sklenil napoved svojega dela. Nato se je posvetil še vlogi medijev.

Vzgoja medijev

»Mediji neposredno nagovarjate javnost. Javnost si želi imeti polno zaupanje v UKC. Prosim, da komunicirate na način, da je zdravje primarna skrb vsakega posameznika. Način, kako živi, določa, v katerem nadstropju UKC bo na koncu pristal. Nezdravi načini življenja pripeljejo prej v UKC. Preden razmišljate o krvi, škandalih in lažeh, pišite in govorite o škodljivih učinkih alkohola in njegovih posledicah, o prekomerni teži, o težavah s srcem in ožiljem. Povejte ljudem, da je preventiva bistveno boljša od kurative. Mediji ste imeli simbiozo s to našo hišo. Želel bi si, da bi bila v prihodnje simbioza taka, da na obeh straneh mislimo o učinkih sporočil na paciente. Ne želim, da vaše delo negativno vpliva nanje. Nihče si ne želi strahu in negotovosti, preden pride v bolnišnico. Pomislite tudi na zaposlene, ki vsak dan pridejo v službo, v negotovost, ker ne vedo, ali ne bo morda prav danes izbruhnil kak škandal na njihovem oddelku. Kot pravi pregovor: pamet v roke, ozaveščajte ljudi o zdravih načinih življenja,« je svetoval medijem Andrej Baričič. Že na začetku tiskovne konference so novinarjem povedali, da na vprašanja tokrat ne bo odgovarjal, kar je za javni sektor zelo nenavadna gesta.

Namesto Baričiča Meta Vesel Valentinčič

Dosedanji v. d. Simon Vrhunec in predsednik sveta UKC Tomaž Glažar sta novemu v. d. generalnega direktorja zaželela pri delu vse najboljše. Vrhunec, ki je UKC vodil šest let, zadnji dve leti kot v. d., se je zahvalil sodelavcem za dobro sodelovanje, bolnikom pa za potrpežljivost, in se opravičil za morebitne nevšečnosti. Glažar je izrazil pričakovanje, da bo Baričič vodil UKC tudi po razpisu, ki bo predvidoma oktobra.

Baričič začne formalno voditi UKC danes, dejansko pa je za vodenje UKC pooblastil Meto Vesel Valentinčič, vodjo pravne službe in dosedanjo namestnico generalnega direktorja, ker gre sam na dvotedenski dopust v Ameriko. Ko se bo vrnil, se bo predvidoma pogovoril tudi s strokovnim direktorjem UKC prof. dr. Sergejem Hojkerjem, pričakovati je, da tudi s strokovnim kolegijem zdravnikov. Le zdravniki namreč vedo, kakšni so resnične težave in rešitve za UKC.

Novi v. d. generalnega direktorja je UKC spoznal v času, ko je bil član sveta UKC (od 2009 do 2013).

Imenovan je bil, ne da bi bili člani sveta ustno ai pisno seznanjeni s programom dela. Od imenovanja pred dobrima dvema tednoma do danes se je neformalno sestal s člani sveta, nekajkrat tudi s Simonom Vrhuncem, dosedanjim direktorjem. Danes je bil na primopredaji tudi strokovni direktor UKC prof. dr. Sergej Hojker.

Več tržne dejavnosti

UKC zdravi vsako leto okoli 900.000 bolnikov iz vse Slovenije, za to porabi 445 milijonov javnega denarja. Je največja institucija v Sloveniji nasploh, saj ima 7800 zaposlenih, od tega 1200 zdravnikov, med njimi 300 doktorjev znanosti. Nekateri dosegajo na svojih področjih celo najboljše rezultate na svetu. UKC posluje že leta in leta z izgubo, ob polletju je bila tri milijone evrov. Vlada pričakuje, da bo UKC pod novim vodstvom dosegel do konca leta pozitiven finančni rezultat, a ne na škodo bolnikov. Pričakuje tudi izboljšanje procesov dela, spremenjene prioritete in skrajšanje čakalnih dob za bolnike. Izmed konkretnih ukrepov je znano le to, da sta vlada in Baričič napovedala več tržne dejavnosti, s katero naj bi UKC pokril izgube javne službe.