Iniciativa grozi loškemu županu s kazenskim postopkom

V Retečah in Godešiču so prepričani, da so na občini Škofja Loka napačno izračunali komunalni prispevek.

Objavljeno
06. maj 2015 22.30
Škofja Loka
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Škofja Loka – Škofjeloški občinski svetniki bodo danes prvič obravnavali odlok o komunalnem prispevku. Čeprav župan Miha Ješe trdi, da je izračun v primerjavi s prispevkom, ki so ga predlagali marca lani, nižji za skoraj 40 odstotkov, so občani spet na nogah.

Zaradi komunalnega prispevka (KP) sta imeli sinoči skupni zbor krajevni skupnosti Reteče in Godešič, Iniciativa za pravičen komunalni prispevek in Komunalno-ekološka lista (KEL), ki ima v občinskem svetu dva predstavnika, pa sta župana pozvali, naj umakne odlok z dnevnega reda seje in ga pripravi skladno z zakonodajo ter zavezami državi in EU.

V nasprotnem sta zagrozili, da bosta proti županu in odgovornim sprožili kazenske in odškodninske postopke zaradi oškodovanja občine Škofja Loka in njenih občanov.

Svetnik KEL Rolando Krajnik opozarja, da bi s sprejetjem komunalnega prispevka, kot je predlagan v odloku, projekt izgradnje kanalizacijskega sistema na Godešiču in v Retečah lahko preplačali. Ker občinska uprava pri vrednostih osnovnih sredstev ni upoštevala amortizacije, bi bili po njegovem skupni stroški precenjeni za kar 5,4 milijona evrov, še za dodatnega 9,5 milijona pa, ker so med skupne stroške neupravičeno vključili posodobitve kanalov in centralne čistilne naprave, ki bi jih financirali iz amortizacije oziroma že zbranih prispevkov občanov.

Župan: Prispevek skladen z zakonodajo

Zaradi previsoko obračunanih skupnih stroškov in neupoštevanja vseh evropskih sredstev za projekt so po prepričanju KEL nepravilno določeni obračunski stroški, ki naj bi jih pokrili zavezanci za komunalni prispevek. V KEL še opozarjajo, da je občina previsoko ocenila tudi osnovna sredstva, kar prav tako povečuje vrednost skupnih stroškov.

Župan Miha Ješe je zatrdil, da o umiku odloka ne razmišlja in da je komunalni prispevek za približno tisoč hiš v Retečah in Godešiču skladen s zakonodajo: »Povprečni komunalni prispevek je 12.000 evrov, sprejemljiva cena je 3000 evrov, zdaj pa je prišel na 1900 evrov. To je že nehigienično nizka cena, a uspešni smo bili pri pridobivanju nepovratnega denarja, opravljenih je bilo manj del od prvotno načrtovanih, nekaj so prispevale nižje pogodbe. Nepovratna sredstva so bila dobro in namensko porabljena, občani bodo znesek lahko plačali v obrokih, a se mora o tem izreči še občinski svet, sam odlok pa bo sprejet predvidoma na junijski seji.«

Spreminjanje cen

Še junija lani je veljalo, da bo komunalni prispevek za priklop na kanalizacijo za hišo z 200 kvadratnimi metri tlorisne površine na 500 kvadratnih metrih veliki parceli stal 2680 evrov, mesec pozneje so na občini ceno znižali na 2260, zdaj pa na 1863 evrov.