Inšpektorji končno nad največjo sramoto v Portorožu

Vila Virginia ne bo več kazila videza pristanišča rož. Objekt, ki že desetletja propada, bodo rušili več mesecev.

Objavljeno
16. oktober 2017 23.27
Vila Virginia pred rušenjem
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Portorož − »Ljudje naj ne iščejo zarot v tej inšpektorski odločitvi: Vila Virginia je nevaren objekt. Odločitev o rušitvi je stara več let, toliko časa traja, da jo pravnomočno uresničimo,« nam je včeraj odgovoril Sašo Vöröš z ministrstva za okolje in prostor,« kjer smo zaman poskušali dobiti potrditev, da se bo danes res začelo rušenje največje portoroške sramote. Inšpektorji imajo menda slabe izkušnje, če javno napovedo rušitev objekta.

Vila Virginia je kvarila videz turističnega kraja in bila poleg tega še zelo neprimerna oglaševalska stena. Pravzaprav je čudež, da se ni že sesula sama vase. Včeraj so v okolici Vile Virginie delavce začeli pripravljalna dela, saj morajo do nekaterih sosednjih hiš speljati novo električno napeljavo, ki je bila do zdaj povezana z Vilo Virginio.

Občinska uprava Piran je že pred šestimi leti prosila inšpektorje, naj čim prej začnejo postopek rušenja, je dejal vodja urada za gospodarske dejavnosti Ljubo Bertok. Potrdil je, da bo občina lastniku stavbe kmalu lahko izdala soglasje za služnost oziroma za gradbena dela za izvedbo komunalnih priključkov in uvoz v objekt.

Rušenje starega objekta pogojeno z gradnjo novega

Po besedah lastnika Damjana Kozjaka je soglasje o služnosti in dostopu do objekta s komunalnimi priključki zadnje soglasje, na podlagi katerega bodo najpozneje prihodnji teden podali novo vlogo za gradbeno dovoljenje na upravno enoto. Kozjaku se zdi nesprejemljivo, da želijo inšpektorji po toliko letih, ko se na objektu ni nič premaknilo, nenadoma sami z odločbo o rušenju opraviti to delo, čeprav so lastniki v aktivnem pridobivanju gradbenega dovoljenja za rušenje in gradnjo ter imajo tudi že pogodbo z izvajalcem, ki bo ta dela opravil.

Kozjak pojasnjuje, da je rušenje starega hotela nujno povezano z gradnjo novega, ker stare stene hiše podpirajo brežino. Če bi samo porušili hišo, bi brežina lahko začela plazeti in s tem bi ogrozili sosednje hiše. Rušenje starega je zato nujno povezano z gradnjo novega objekta.

Pot do pravnomočnega dovoljenja bo morda še dolga

»Mi smo ministrstvo prosili za odlog rušenja, saj nam je inšpektorica zavrnila to možnost, odgovora z ministrstva pa še nimamo. Zdi se nam, da je za vsem tem določen interes, saj nam želi inšpektorica porušiti Vilo Virginio mesec dni pred izdajo gradbenega dovoljenja. Rušenje in sočasna gradnja novega objekta je precej cenejša v lastni izvedbi, zaradi stroškov deponije, zato ker mora zadnji podporni zid ostati zaradi verjetnega plazu, zaradi projektov, ki jih že imamo, sedanji izvajalci jih pridobivajo znova ... Pa tudi cenejše izvajalce lahko dobimo kot država,« je našteval Kozjak.

Čeprav je Damjan Kozjak prepričan, da po ponovni zahtevi ne bo zadržkov glede izdaje gradbenega dovoljenja, smo po pojasnilih nekaterih sosedov ugotovili, da vendarle ni tako. Sosedje so prepričani, da bo lastnik stavbo znižal za najmanj pet metrov, spremenjeni projekt predvideva znižanje za 4,5 metra. Sosedje menijo, da bo vhod v garažo z glavne portoroške ceste (Obala), projektant in občinska uprava pa zagotavljajo, da načrtujejo uvoz v garažo z majhnega trga med hišami, zaradi česar se bo objekt tej spremembi prilagodil.

Če sosedje ne bodo zadovoljni z rešitvami, se lahko še naprej pritožujejo, pravnomočnosti dovoljenja pa še dolgo ne bo. V tem primeru je mogoče razumeti inšpektorje, da je skrajni čas za rušitev nevarnega objekta. Sicer pa so novi lastniki Vile Virginie že ob nakupu vedeli, da obstaja pravnomočna odločba inšpektorjev za rušitev objekta in da se bodo morali s sosedi dogovoriti za takšno gradnjo, ki ji ne bodo mogli ugovarjati.