Isto seno za lipicance 
po razpisu četrtino dražje

Na javni razpis za dobavo 900 ton sena, ki ga je Kobilarna Lipica objavila sredi junija sta prispeli dve ponudbi.

Objavljeno
01. julij 2014 13.59
tlo-lipicanci
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Lipica - Kobilarna Lipica, ki je dobavitelja sena letos prvič morala izbrati na javnem razpisu, bo za seno plačala četrtino več kot prej, ko ga je kupovala neposredno od proizvajalcev. Ker bodo morali po enakem postopku kupiti tudi slamo, bodo morali za stroške krme najti dodatnih 35.000 evrov.

Na javni razpis za dobavo 900 ton sena, ki ga je Kobilarna Lipica morala sredi junija objaviti po navodilu ministrstev za kmetijstvo in okolje ter finance, sta prispeli dve ponudbi. Na javnem odpiranju ponudb, na katerem sta bila navzoča oba ponudnika, ki sta s seboj prinesla tudi vzorca sena, je bila kot ugodnejša izbrana ponudba Kmetijsko-gozdarske zadruge Pivka (KGZ Pivka).

Kobilarna bo za seno odštela 134.900 evrov

Seno obeh ponudnikov bi bilo pridelano na kraških terenih, pivška ponudba pa je bila deset centov po toni nižja od ponudbe italijanskega konkurenta. Izbor KGZ Pivka praktično pomeni, da bodo lipicance lahko krmili s senom istih proizvajalcev kot pred razpisom.

Kobilarna Lipica bo za seno odštela 134.900 evrov ali malo manj kot 150 evrov za tono oziroma skoraj 15 centov za kilogram. Ta cena je dva do tri cente nižja od tržne, a bo po drugi strani seno štiri cente dražje, kot je bilo prej, ko ga je kobilarna še lahko kupovala neposredno od proizvajalcev in ko je za tono sena odštela do 110 evrov.

Vršilec dolžnosti direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak je pojasnil, da je cena sena višja, ker so vanjo po novem vključeni tudi stroški skladiščenja, stroški prevoza in drugi manipulativni stroški oziroma stroški za nekatera opravila, ki jih je doslej izvajala kobilarna sama.

Strošek za krmo višji za 45.000 evrov

Če se italijanski ponudnik ne bo pritožil, bo KGZ Pivka seno začela dobavljati v sredini julija. Dobavitelje za oves je kobilarna doslej iskala prek javnega razpisa, a ker bo po novem morala objaviti še razpis za slamo, bo dosedanji letni strošek za krmo s 180.000 evrov poskočil na približno 215.000 evrov.

Ministrstvo za finance programa dela Kobilarne Lipica za leto 2014 še ni potrdilo, zaradi povišanih stroškov za krmo pa ga bodo morali popraviti. Na vprašanje, kje bo kobilarna dobila dodatnih 35.000 evrov, v. d. direktorja pojasnjuje, da skupaj z ministrstvom za kmetijstvo in okolje iščejo odgovor na to vprašanje pa tudi na vprašanje, na kakšen način pripraviti prihodnji javni razpis za nakup krme.