Iz Avstrije ne le v Laibach, temveč tudi Ljubljano?

V pogovoru za avstrijski tednik Profil je premier Janez Janša spregovoril tudi o postavitvi dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem, h kateri so pozvali tudi avstrijski gospodarstveniki.

Objavljeno
06. november 2007 11.58
Predsednik Gospodarske zbornice za Koroško Franz Pacher predlagal dvojezične napise na avtocestah proti sloveniji.
Celovec - Premier Janez Janša je v pogovoru za avstrijski tednik Profil glede položaja slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem ugotovil, da je prišlo do napredka pri dvojezičnih šolah in otroških vrtcih. "Pri krajevnih tablah pa smo obtičali, kar je obžalovanja vredno," je dejal Janša.

Kot je dejal, položaja koroških Slovencev ni primerno ocenjevati črno-belo. Zanj je spodbudno dejstvo, da narašča število otrok v dvojezičnih šolah in vrtcih. Po drugi strani pa je žalostno, da zadnji kompromis za dvojezične krajevne table na avstrijskem Koroškem, ki ga je predložil avstrijski kancler Alfred Gusenbauer, ni bil sprejet, je ocenil Janša in zatrdil, da so že s prejšnjo avstrijsko vlado Wolfganga Schüssla v tem vprašanju bili "v stalnih stikih".

Slovenski premier je pri tem napovedal, da bo glede vprašanj slovenske manjšine glavni sogovornik slovenske strani ostala avstrijska vlada na Dunaju. Na vprašanje, kako ocenjuje deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja, je Janša odvrnil, da ga doslej še ni srečal. Prejšnji stiki z deželno vlado avstrijske Koroške pa po njegovih besedah niso obrodili sadov.

Odlični odnosi med Slovenijo in Koroško naj postanejo vidni tudi na cestah

O dvojezičnih tablah pa je na ponedeljkovi tiskovni konferenci o gospodarskem sodelovanju med Koroško in Slovenijo v Celovcu spregovoril tudi predsednik Gospodarske zbornice za Koroško Franz Pacher.

»Odlični gospodarski odnosi med avstrijsko Koroško in Slovenijo naj postanejo vidni tudi pri kažipotih na avtocestah na Koroškem. Predlagam, da kažipote proti Sloveniji označimo dvojezično: npr. Ljubljana/Laibach ali Slovenija/Slowenien,« je predlagal Pacher.

Hkrati je pozval deželno vlado v Celovcu, naj dovoli odstranitev dosedanjih enojezičnih avtocestnih tabel Slowenien, ki sta jih pred štirimi leti na avtocestnem kraku pri Beljaku postavila Jörg Haider in tedanji deželni svetnik za ceste Gerhard Dörfler.

Pacher je pozval koroško deželno vlado, naj takšnemu »vidnemu znaku« sledijo še nadaljnji koraki politike dobrih sosedskih odnosov s Slovenijo. Glede pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem pa se je izrekel za čimprejšnjo rešitev vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel.

V zvezi z gospodarskimi odnosi med Koroško in Slovenijo je opozoril, da je Slovenija že četrti največji partner pri izvozu, obseg pa se iz leta v leto stopnjuje. Po njegovih besedah pripravlja gospodarska zbornica novo ofenzivo pri izvozu v Slovenijo, za kar je pripravljena investirati 500.000 evrov. Ta denar bo menda na voljo podjetjem na Koroškem oziroma v Avstriji za svetovanje, marketing in prevod brošur v slovenščino.