Iz muzejske preše pritekel sladki sok

Stara preša na Prežihovini ni več le muzejski eksponat.

Objavljeno
26. september 2017 22.11
Prežihova bajta
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Kotlje – Pri Prežihovi bajti na Preškem vrhu nad Kotljami je Koroški pokrajinski muzej obnovil staro leseno prešo, ki so jih še do nedavnega imeli pri vsaki koroški domačiji, a so jih skoraj povsod zamenjale modernejše mehanične stiskalnice.

"Krauperška preša ne bo več le muzejski eksponat, saj smo jo usposobili za stiskanje jabolčnika," so povedali v Koroškem pokrajinskem muzeju. Prvič so jo preizkusili danes. Iz jabolk, ki so jih nabrali v sadovnjaku ob spominskem muzeju pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca, so stisnili ravno toliko sladkega jabolčnega soka, da so se z njim lahko posladkali devetošolci iz Osnovne šole Prežihovega Voranca z Raven na Koroškem.

V Koroškem pokrajinskem muzeju, kjer so spomladi s pomočjo članov sadjarskega društva Mežiške doline obrezali vso sadno drevje ob Prežihovi bajti in upali na bogat pridelek, si želijo, da bi ga bilo prihodnjo jesen več. Še do nedavnega so mošt pripravljali na vsaki koroški kmetiji, danes pa še le tu in tam. Jabolčni sok nalijejo v lesene sode, kjer poteka postopek alkoholnega vretja. Rezultat je mošt, domača alkoholna pijača. Sprva se mu je reklo tolkec, saj so jabolka pred stiskanjem tolkli v lesenih koritih. Bolj kot so bila stolčena, več je bilo soka.

Prežihova bajta je značilna stavba malega koroškega kmeta. Letno jo obišče okoli pet tisoč obiskovalcev. Ob hiši, ki ima črno kuhinjo, je lepo ohranjen hlev, ob kašči pa se znova bohoti vrt z zelišči in začimbnicami. Pri njegovem urejevanju so se koroški muzealci zgledovali po fotografiji Ivana Kuharja. 

Po moštu je dobila ime tudi ena od sob v lesenem mladinskem hotelu Punkl na Ravnah na Koroškem.