Iz reke Mure penina barve lososa in okusa jagodičevja

Po etu zorenja so iz reke Mure na površje dvignili zaboj stodesetih steklenic zlate radgonske penine rose.

Objavljeno
23. junij 2013 17.25
Penine iz Mure
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Gornja Radgona - Samo stodeset steklenic zlate radgonske penine rose so na dnevu odprtih kleti podjetja Radgonske gorice lansko leto v kovinskem mrežastem zaboju spustili na dodatno zorenje v reko Muri in danes so zaboj z dvigalom gasilcev iz sosednje avstrijske Radgone znova dvignili na površje.

Enologinja Radgonskih Goric Klavdija Topolovec Špur je bila s tem, kar je nastalo iz običajne penine, zadovoljna.

Penina je dobila barvo lososa in okus jagodičevja, je ocenila in množica obiskovalcev današnjega dneva odprtih kleti, ki so lahko po požirkih poskusili to najdražjo med radgonskimi peninami, so se strinjali z njo.

Seveda so z gasilskim dvigalom takoj potem, ko so lanskoletno penino dvignili na suho, z mostu med avstrijsko in Gornjo Radgono v Muro spustili nov zaboj z 88 steklenicami penine, ki bo v vodi zorela do prihodnjega leta.

Direktor Radgonskih goric Borut Cvetkovič in radgonski župan Anton Kampuš sta ključe od zaboja z novimi peninami vrgla, tako da bodo steklenice do naslednjega junija res na varnem.

V Radgonskih goricah, ki je naš najstarejši in največji proizvajalec penin, na tak način penine dodatno zorijo že štiri leta, zaradi male količine pa steklenice penine, zorjene v Muri, prodajajo po približno 100 evrov. Lanskoletne so jim že pošle.

Sicer pa je podjetje Radgonske gorice eno redkih med večjimi vinogradniško - vinarskimi podjetji v severovzhodni Sloveniji, ki še vedno posluje normalno. Lansko leto so končali z pozitivnim izidom, letos bodo celo zbrali dovolj denarja za novo, približno milijon evrov vredno naložbo v novo polnilno linijo, medtem pa se kleti okrog njih spopadajo z nesolventnostjo in so na robu preživetja. Med takimi je tudi sosednja Kapelska klet (VV Kapela), ki so jo Radgonske gorice lani celo nameravale prevzeti, a je bila cena, ki so jo zanjo postavili lastniki, po besedah direktorja Boruta Cvetka bistveno previsoka.