Izolski stadion z vrhunsko umetno travo

S tovrstno ureditvijo so pridobili certifikat mednarodne nogometne zveze FIFA.

Objavljeno
14. februar 2014 18.08
šuligoj izola
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Izola - Jutri bodo v Izoli uradno odprli prenovljeni mestni stadion, ki ga je pred dnevi že krstila beograjska Crvena zvezda. Izolani trdijo, da imajo najnovejši sistem umetne trave, kakršnega v Sloveniji še ni. Gre za športnikom veliko bolj prijazna polnila iz plute, ki med drugim preprečuje pregrevanje trave poleti.

Občina je lani sredi leta za manjša gradbena del (ureditev sanitarij za invalide, ograja) namenila 53.000 evrov in po dolgih letih sploh legalizirala stadion. Pred koncem lanskega leta pa so za preplastitev 8000 kvadratnih metrov površine namenili še 440.000 evrov, pri čemer je 70.000 evrov prispevala Fundacija za šport.

S tovrstno ureditvijo so pridobili certifikat mednarodne nogometne zveze FIFA. Trave niti v poletnih mesecih ne bo treba hladiti z vodo, življenjska doba površine je 12 do 15 let, izvajalec je dal 10 let garancije. Nova igralna površina dopušča vsaj 7-urno dnevno uporabo stadiona, medtem, ko je igrišče z naravno travo dopuščalo povprečno največ 1,5-urno uporabo.

Urejanje nogometnih igrišč ni namenjeno samo rekreaciji

Občina že pripravlja projekt osvetlitve osrednjega stadiona z novimi reflektorji, predvsem pa bodo morali obnoviti igralni površini (umetno travo) na dveh pomožnih igriščih, starih že deset let.

Urejanje nogometnih igrišč v slovenski Istri ni namenjeno samo rekreaciji, ampak tudi resnejšemu športnemu udejstvovanju domačih športnikov. »V Izoli premoremo 180 registriranih nogometašev. Članski klub je v tretji ligi, mlajše selekcije pa so v drugi in celo prvi slovenski ligi,« je povedal Andrej Bertok, direktor zavoda za prireditve in šport občine Izola.

Obalne občine in hoteli vse pogosteje prejemajo ponudbe najrazličnejših klubov iz Slovenije in tujine za izvedbo treningov. Na prenovljenem izolskem stadionu so pred dnevi že trenirali beograjski nogometaši Crvene zvezde, avstrijski povprašujejo za termin v marcu. »V Koper pogosto prihajajo italijanski in slovenski klubi. Koprčani se namreč postavljajo, da imajo na svojem glavnem nogometnem igrišču na Bonifiki najboljšo naravno travnato podlago v državi,« je povedal Jani Bačič iz zavoda za šport koprske občine.