Jajca so jih stala valete

Štirje učenci med poukom proti učiteljici metali jajca, kaznovan bo celoten razred. »Odločitve ne bomo spremenili.«

Objavljeno
13. junij 2017 21.07
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Štirje učenci zaključnega razreda Osnovne šole Toneta Čufarja so pred dnevi med poukom proti učiteljici, ki je tedaj izpraševala učenca, zmetali nekaj jajc. Ta učiteljice niso zadela, a zaradi dogodka se nobeden učenec razreda ne bo smel udeležiti kulturnega programa ob načrtovani valeti ob koncu osnovnega šolanja.

Oče enega od učencev, ki ni hotel biti imenovan, je dejal, da se ne strinja s takšnim ukrepom, saj je ta prizadel vse učence, pa tudi njihove starše. »Na valeto smo se posebno pripravili in za slovesen dogodek kupili nova oblačila, zdaj pa bodo sankcije veljale za vse, ne le za štiri učence, ki so proti učiteljici metali jajca,« je ogorčen oče učenca, ki je vseh devet razredov končal kot odličnjak in mu bo prihodnji teden tako kot vsem drugim učencem jeseniških osnovnih in srednjih šol, ki so vsa leta šolanja končali z odličnim uspehom, posebna priznanja podelil tudi župan. Oče pravi, da njegov sin ni bil seznanjen z namero sošolcev, ki so metanje jajc načrtovali. »Ne morejo metati vseh učencev v isti koš,« je še dejal oče.

Meje dopustnega

Ravnateljica Branka Ščap je za Delo dejala, da so se s štirimi učenci, ki so metali jajca, o dogodku pogovorili. Povedali so, da so bili z načrtom seznanjeni vsi učenci v razredu. Jajca naj bi v šolo prinesli vsi, a jih na koncu niso. Štirje učenci so nato jajca zmetali proti učiteljici, pri čemer so jo zgrešili; jajca so pristala na tabli, interaktivni tabli in steni. Ravnateljica pravi, da so učenci o tem govorili tudi na družbenih spletnih omrežjih. Učiteljski zbor se je na podlagi vseh okoliščin odločil, da nobenemu učencu razreda ne bodo dovolili udeležbe na zaključni prireditvi. »Glede na dogodek nimamo slabe vesti,« je dejala Branka Ščap in dodala, da odločitve ne bodo spremenili.

Kljub temu bodo za učence organizirali podelitev spričeval, tako da za uradni del valete ne bodo prikrajšani, pravi Ščapova. Mnogo staršev je zaradi tega slabe volje, vendar nekje meje dopustnega morajo biti, je dejala ravnateljica. Gre za nasilje nad učiteljem med rednim poukom, je dodala ravnateljica, ki je o primeru obvestila tudi policijo. Prijavila je uničevanje šolske lastnine in nasilje nad učiteljem.

Bojan Kos, tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave, je sporočil, da »so policisti prejšnji teden v eni od izobraževalnih ustanov na območju Jesenic obravnavali prijavo neprimernega ravnanja posameznih udeležencev izobraževanja proti izvajalcu. Postopek še poteka.«