Jančar: Hotel Štorman bomo odprli poleti

Še pred tem pa ga bodo prenovili.

Objavljeno
20. februar 2014 20.36
Hotel Štorman
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Celje – Lastnik Eurotasa Aleksander Jančar pravi, da ni zabil zadnjega žeblja v krsto samostojnega podjetnika Antona Zvoneta Štormana in da je brez hotela ostal zaradi dolgov do KBM Leasinga, davčne uprave, dobaviteljev in zaposlenih. Jančar pravi, da bo hotel znova odprl poleti, še pred tem pa ga bodo prenovili.

Za komentar Jančarjevih navedb smo hoteli vprašati Zvoneta Štormana, vendar se ni odzval na naš telefonski klic in SMS-sporočilo, tako da nismo mogli preveriti niti, koliko dejansko znašajo njegovi dolgovi. KBM Leasing, ki je od gostinca najprej terjal plačilo 2,8 milijona evrov, bo terjatev znižal za polog in mesečna vplačila do konca lanskega leta. Glede na lestvico dolžnikov Štorman davčni upravi dolguje najmanj milijon evrov.

Durs se je zavaroval z zastavno pravico na hotelsko opremo in blokado transakcijskega računa. Štorman pa je še naprej lastnik zemljišča, s katerega vodi glavni dostop do hotela, in skoraj polovice vseh sedanjih parkirišč, kar je z ustanovitvijo zemljiškega knjižnega dolga zavaroval pred bankami in upniki. Jančar pričakuje, da ne bo poskušal zapreti dostopa, ki ni pomemben le za hotel.

Na ponudbo KBM leasinga se je odzval le Jančar

Aleksander Jančar je za Delo povedal, da KBM Leasing ni prodal hotela Eurotasu pod mizo, ker da ga kot družba z omejeno odgovornostjo ni dolžan prodati na javni dražbi. Na ponudbo KBM Leasinga se je očitno odzval le Jančar, ki je porok za plačilo Eurotasove kupnine.

Hotel Štorman je bil neposredna konkurenca Jančarjevemu hotelu Evropa, pri čemer so bile dvoposteljne sobe v prvem 35 evrov, kar je bilo več kot dvakrat cenejše kot v Evropi (najmanj 75 evrov). Jančar trdi, da si je konkurenca to lahko privoščila le zato, ker so kopičili dolgove. Štorman več mesecev ni plačal računov za plin in elektriko, kdo bo na koncu plačnik, pa se še niso dogovorili.

Poročali smo že, da je KBM Leasing predlagal tudi stečaj za Štormana, ki lahko kot samostojni podjetnik zaradi poplačil upnikom izgubi svoje osebno premoženje, približno sto zaposlenih, pa bo ostalo brez možnosti za odpravnine in terjatve iz stečajne mase, če bodo dali odpoved pred uvedbo stečaja.

Sodišče o tem še ni odločalo. Štorman je že kmalu po zaprtju hotela dejal, da so si nekateri že našli drugo službo, druge pa so prerazporedili, a je še vedno najmanj 20 zaposlenih preveč. Po naših informacija bi jih zaposlil Eurotas, ki bo v obnovo hotela vložil približno milijon evrov.

Takrat je Štorman tudi dejal, da je delavce napotil na sindikat, vendar je sekretarka savinjske območne organizacije ZSSS Mojca Stropnik povedala, da se do zdaj nanjo niso uradno obrnili niti Štorman niti delavci.