Prihodnji teden odpirajo vrata vrtci in prva triada šole

Vlada je na Brdu pri Kranju razpravljala o ukrepih in prehodu Slovenije v rdečo fazo epidemije. Smučišča se lahko odprejo v soboto.
Fotografija: V ponedeljek bodo vrata odprle šole oziroma prva triada pouka po progranmu C in vrtci. V ponedeljek bodo opravili teste, pouk se bo začel v torek. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V ponedeljek bodo vrata odprle šole oziroma prva triada pouka po progranmu C in vrtci. V ponedeljek bodo opravili teste, pouk se bo začel v torek. FOTO: Jure Eržen/Delo

Slovenija je sodeč po številkah okužb in obolelih, ki potrebujejo oskrbo v mreži slovenskih bolnišnic, po načrtu epidemioloških ukrepov, ki ga je vlada nazadnje ažurirala pred slabima dvema tednoma, zapustila črno območje in prešla v rdečo fazo epidemije.

Izpolnjena sta oba kriterija, potrebna za ta prehod: povprečje okuženih v zadnjem tednu je nižje od meje, postavljene pri številu 1350, število obolelih s covidom-19, ki so hospitalizirani v mreži slovenskih bolnišnic, pa je padlo pod mejo 1200.

Janez Janša. FOTO: Yves Herman/AFP
Janez Janša. FOTO: Yves Herman/AFP
Po vladnem načrtu prinaša prehod v rdečo fazo prvo delno sproščanje ukrepov v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko. O njih je zvečer odločala vlada, zatem je premier Janez Janša povedal, da temu ustreza 9 od 12 slovenskih regij.

Epidemiološka situacija ostaja resna povsod po državi, v treh regijah z najslabšo pa razmere še ne omogočajo sproščanja. To so posavska, jugovzhodna in goriška regija. Janša sicer pričakuje, da bodo tudi te regije kmalu prešle v rdečo fazo.


 

Najmlajši otroci se vračajo v vrtce in šole


Najtežje pričakovana ob prehodu v rdečo fazo je vrnitev vsaj nekaterih otrok v vrtce in šole. Ti se torej odpirajo v osrednjeslovenski, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji.

V ponedeljek bodo vrata odprle šole oziroma prva triada pouka po programu C (tj. v manjših skupinah) in vrtci. Najprej bodo v ponedeljek opravili teste zaposlenih, sam pouk v šolah in varstvo v vrtcih pa se bosta začela v torek.



Povprečje okužb je bilo sicer za prehod Slovenije v rdečo fazo ustrezno že po podatkih za ponedeljek, ko je po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje znašalo 1327, po podatkih za torek pa je bilo to povprečje še nižje in je znašalo 1272. Včeraj je bilo hospitaliziranih 1178 bolnikov s covidom-19.

»Glede na to, da je epidemiološka slika v Sloveniji še vedno izjemno resna, da smo iz črne v rdečo fazo prešli za dobrega pol koraka, je pri vseh dejavnostih, kjer bo prišlo do določenega sproščanja, še toliko bolj pomembno, da se striktno držimo navodil, da tu ni nekih izjem, da upoštevamo vse ukrepe,« je še povedal Janša in dodal, da bosta tako zdravstvena inšpekcija kot policija poostrili nadzor. »Ne želimo si, da bi v prihodnjih tednih zaradi poslabšanja epidemiološke situacije ponovno zaostrili nekatere ukrepe, ki jih bomo zdaj sprostili,« je še dodal. 

Spomnimo, kakšen je načrt sproščanja ukrepov. FOTO: gov.si
Spomnimo, kakšen je načrt sproščanja ukrepov. FOTO: gov.si


Vlada že v zadnjih dneh ni napovedovala kakšnega drastičnega blaženja ukrepov. Po vladnem načrtu prehod v rdečo fazo predvideva še, da se študentje vrnejo k nujnim laboratorijskim vajam, odprejo se muzeji in galerije, enako knjižnice.

Dovoljene so tudi brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, kar pomeni, da dobi zeleno luč tudi smučanje – smučišča se bodo odprla v soboto –, dovoljeni sta individualna vadba in vadba družin, odprejo se avtomehanične in podobne servisne dejavnosti in nekatere trgovine, denimo z otroškimi artikli ...  Sodeč po napovedi premiera bodo posamezne sprostitve jutri podrobneje predstavili resorski ministri.
 

Kdaj oranžna faza?


Za prehod v oranžno fazo, ki prinaša odprtje vseh razredov osnovnih šol in zaključnih letnikov srednjih, več dejavnosti na fakultetah in npr. zbiranje do deset oseb, morata tako povprečje okuženih v zadnjem tednu kot število hospitaliziranih pasti pod tisoč.

Več iz te teme:

Komentarji: