Podjetnik Janez Janša še ni plačal za Krvavec

Do ponedeljka mora Janševa Alpska investicijska družba poravnati kupnino. Rok že dvakrat podaljšan.

Objavljeno
18. januar 2018 22.54
Blaž Račič
Blaž Račič
Cerklje na Gorenjskem – Podjetnik Janez Janša, ki je z družbo Alpska investicijska družba pred dobrim mesecem z Uniorjem podpisal pogodbo za nakup družbe RTC Krvavec, kupnine še ni poravnal, saj naj bi ostal brez podpore bank za financiranje nakupa. Rok za plačilo kupnine so mu že dvakrat podaljšali, sedanji se bo iztekel v ponedeljek.

Janez Janša je za pojasnila nedosegljiv, njegovo podjetje Alpska investicijska družba v Ljubljani s sedežem na Cigaletovi ulici 7 nima javno objavljene telefonske številke ali katerega drugega kontakta, prav tako ni javno objavljen noben kontakt družbe Infohip, ki je lastnica Alpske investicijske družbe in ima sedež na Delavski ulici v Kranju. »To že veliko pove o resnosti kupca,« pravi naš dobro obveščeni sogovornik, ki hoče ostati neimenovan. V odvetniški pisarni nekdanjega direktorja republiške agencije za varstvo konkurence Andreja Kraška, ki zastopa Janšo in ima sedež prav tako na Cigaletovi ulici 7 v Ljubljani, so povedali le, da o tem ne dajejo nobenih pojasnil.

Z Janšo že nekaj časa brez stikov

Alpsko investicijsko družbo je avgusta leta 2016 ustanovil Andrej Krašek, oktobra istega leta pa je edini lastnik postal Janša, ki je mesec pozneje od države prejel skoraj 3,5 milijona evrov odškodnine zaradi počasnega dela kranjskega okrajnega sodišča in izgube dohodka. Leta 1996 je po sodni poti zahteval izselitev 125 podnajemnikov iz samskega doma Tekstilindus v Stražišču, ki ga je kupil iz stečaja družbe. Okrajno sodišče v Kranju več kot pet let ni sklicalo glavne obravnave in Janša je prostore lahko prevzel šele leta 2003, trinajst let pozneje pa je dobil še odškodnino. A kljub visoki odškodnini njegovi podjetji Infohip in Alpska investicijska družba nista brez finančnih težav. Konec lanskega leta je imela Alpska investicijska družba, ki ima po podatkih portala Gvin iz leta 2016 za poldrugi milijon sredstev, osem dni blokiran poslovni račun, od 11. januarja letos ima blokiran poslovni račun družba Infohip.

Simon Mastnak, direktor družbe Alta Invest, ki je vodila prodajni postopek za Unior, je dejal, da z Janezom Janšo niso bili v neposrednem telefonskem stiku že dva ali tri tedne, si pa prizadevajo, da bi bil posel čim prej sklenjen.

Kupnina tri milijone?

Franc Čebulj
, župan občine Cerklje na Gorenjskem, ki se je lani tudi potegovala za nakup Krvavca, je dejal, da podrobnosti posla med Uniorjem in Janšo ne pozna in da čakajo, kaj se bo zgodilo. Na razplet čakajo tudi v RTC Krvavec, je povedal direktor Srečko Retuznik. Zaposleni v podjetju za zdaj veliko informacij o potencialnem novem lastniku nimajo, vendar so zaskrbljeni, ker menda nima prave vizije za razvoj podjetja. Na Krvavcu je Janša z Alpsko investicijsko družbo že septembra iz stečaja Merkurja za 260.000 evrov kupil apartmajsko hišo.

Po podpisu pogodbe z Alpsko investicijsko družbo so iz Uniorja sporočili, da bo »prenos delnic na novega imetnika opravljen ob izpolnitvi nekaterih pogojev, tudi pridobitve soglasja za prodajo lastniškega deleža bank upnic družbe Unior, s katerimi je Unior decembra 2016 sklenil sindicirano kreditno pogodbo za refinanciranje svojih obveznosti.« Rosana Šuc Ravničan, vodja službe za korporativno komuniciranje in inovacijske procese v Uniorju, je povedala, da mora »kupec izpolniti pogoje iz pogodbe in kupnino poravnati do 22. januarja 2018. Preostalih vprašanj zaradi poslovne skrivnosti ne moremo komentirati.« Tako ni niti potrdila niti zanikala naše informacije, da kupnina znaša okoli tri milijone evrov.

Za nakup Krvavca se je že lani zanimal tudi Anthony Tomažin, ki je z družbo RRC lani postal tudi večinski lastnik smučišča Vogel. Še vedno pravi, da ga Krvavec zanima in da je pripravljen svojo ponudbo izboljšati.