Janez Poklukar potrjen kot novi minister za zdravje

DZ je njegovo imenovanje podprl s 50 glasovi za in 31 proti. Z delom na ministrstvu začenja v sredo.
Fotografija: »Verjamem, da je pred nami ključen trenutek za spremembe v zdravstvu,« je Janez Poklukar povedal ob imenovanju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
»Verjamem, da je pred nami ključen trenutek za spremembe v zdravstvu,« je Janez Poklukar povedal ob imenovanju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Janez Poklukar je prejšnji teden kot kandidat za zdravstvenega ministra že uspešno prestal zaslišanje pred parlamentarnim odborom za zdravstvo, danes je šel še skozi državnozborsko sito. Na izredni seji državnega zbora so njegovo imenovanje podprli s 50 glasovi, 31 jih je bilo proti, poroča STA.

Na ministrstvu bosta vsaj zaenkrat na svojih položajih ostali trenutni državni sekretarki – mandat državnih sekretarjev je namreč vezan na ministra – Alenka Forte in Marija Magajne. Prejšnji teden je po zaslišanju v DZ Poklukar pojasnil, da se bo po prihodu na ministrstvo sestal z zaposlenimi in jim dal možnost, da se izkažejo na svojih položajih. »O imenih takrat, ko bodo podani predlogi,« je povedal danes.
 

Prednostno se bo lotil reorganizacije ministrstva


V nagovoru po imenovanju in zaprisegi je novi minister za zdravje ponovil, da bi bil danes raje v ambulanti, a verjame, da lahko na mestu ministra naredi več za zdravje ljudi. »Verjamem, da je pred nami ključen trenutek za spremembe v zdravstvu. Skupaj in poenoteni v skupnem cilju lahko dosežemo tisto, kar v zdravstvu že dolgo čakamo. Naši pacienti, zaposleni in vsi Slovenci si to zaslužimo,« je povedal. Vse v DZ je povabil h konstruktivnemu dialogu in sodelovanju.

Prednostno se bo lotil reorganizacije ministrstva in njegove kadrovske okrepitve. »Potem pa seveda vse, kar je vezano na epidemijo – evalvacija, reorganizacija in spremenjeno delovanje svetovalne skupine,« je naštel. Izpostavil je tudi vprašanje zalog osebne varovalne opreme, testiranj na novi koronavirus in cepljenje ter prenove strategije cepljenja.

Že jutri bodo poslali pobudo za sestanek na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je napovedal Poklukar. »Računamo tudi na hiter odziv. Čim prej si želimo poslati javnim zavodom jasna navodila, kako v tem težkem letu, ko smo še del epidemije, zagotoviti dostopno zdravstvo in obvladljive čakalne vrste,« je še dodal. Načrtuje tudi srečanje z Združenjem zdravstvenih zavodov Slovenije, ministrstvom za finance, strokovnimi združenji in predstavniki delavcev.

Janez Poklukar prejšnji teden že uspešno prestal zaslišanje pred parlamentarnim odborom za zdravstvo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Janez Poklukar prejšnji teden že uspešno prestal zaslišanje pred parlamentarnim odborom za zdravstvo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Podpora poslancev pričakovana


Poklukar je bil na čelu UKC Ljubljana zadnji dve leti, pred tem pa je pet let vodil jeseniško bolnišnico. Podpora poslancev njegovemu ministrskemu mandatu je bila pričakovana, ob delu pa bo, kot se je izrazil eden od nekdanjih ministrov, trpel Tantalove muke. Od njega se namreč pričakuje, kar se je do zdaj od vseh ministrov: reševanje vseh problemov, ki so se v zdravstvu kopičila desetletja dolgo.

Sogovorniki priznavajo, da v letu in pol, kolikor še traja mandat sedanje vlade, ne bo mogel doseči korenitih sprememb, upajo pa, da jih bo vsaj odločno začrtal. Ko bo epidemija premagana, bodo v zdravstvu vrste še daljše, denarja bo še vedno premalo, kadrovska stiska pa velika. Kako bo pot zaznamoval Poklukar, ki si v teh dneh sestavlja tudi ekipo, bo že kmalu vidno.

Če bo imel močno politično podporo, mu bo uspelo tudi kaj premakniti, sicer bo bolj stopical na mestu. Podporo za zdaj ima.

Ker je zdravnik, so vanj še bolj uprte oči kolegov – zdravnikov: številni od njega pričakujejo, da bo podprl njihova prizadevanja za izstop iz enotnega plačnega sistema. Veliko težav mu utegnejo povzročati pritiski pri urejanju financiranja zdravstvene dejavnosti in s tem povezanim dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem.

Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo



Marjan Pintar. FOTO: Leon Vidic/Delo
Marjan Pintar. FOTO: Leon Vidic/Delo



Tatjana Mlakar. FOTO: Zore Janoš/Delo
Tatjana Mlakar. FOTO: Zore Janoš/Delo



Konrad Kuštrin. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Konrad Kuštrin. FOTO: Uroš Hočevar/Delo



Monika Ažman. Foto Leon Vidic/Delo
Monika Ažman. Foto Leon Vidic/Delo



Aleš Mikeln. Foto: Leon Vidic/Delo
Aleš Mikeln. Foto: Leon Vidic/Delo

Preberite še:

Komentarji: